IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: Възможна е корекция на имотния пазар в България

Завръщането на иранския петрол няма да доведе до трайно поевтиняване на суровината заради изключителния недостиг, смята изпълнителният директор на "Експат Асет Мениджмънт"

10:00 | 20.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Stefan Popov via Unsplash</em></p>

Снимка: Stefan Popov via Unsplash

Има сериозен ръст на пазара на недвижими имоти в Европейския съюз (ЕС), особено в Словакия, България и някои от прибалтийските държави, заради ниските лихви и достъпността на кредитите. Украинската криза и противоречивите новини за случващото се са причина за голяма волатилност на пазарите, но едва ли ще има санкции срещу руските доставки на петрол и газ. Завръщането на иранския петрол няма да доведе до трайно поевтиняване на суровината заради изключителния недостиг. Това коментира Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Клуб Investor".

"Ако лихвите започнат да се повишават в еврозоната, това ще оскъпи кредитите и ще се отрази на пазара на недвижими имоти. Поради голямата ликвидност това е естествен избор на хората в България и други страни - да инвестират свободните си средства в имоти заради очаквания за поскъпване", посочи гостът.

Ако тенденцията се обърне, това може да провокира негативен ефект и инвеститорите, които са закупили имотите си само с цел инвестиция, да започнат да разпродават, смята Дончев.

"До 2008 г. в България не беше интуитивно, че имотите могат да падат - през 2008 - 2009 г. цените на жилищата паднаха с близо 50%", припомни гостът. 

В един момент такъв спад става вероятен, каза Дончев и допълни, че макар строителните разходи да са се повишили през 2021 г., фирмите са до някаква степен предпазени, тъй като продават имоти с добър марж.

"По-скоро е вярно, че предвид огромното предлагане и може би в един момент задържащо се търсене, това със сигурност би означавало, че предлагането ще превиши търсенето и цените биха коригирали надолу. Това може да е валидно за България и други европейски държави, но не и в САЩ, където има недостиг на предлагане", заяви гостът.

Украинската криза и противоречивите новини за случващото се са причина за голяма волатилност на пазарите, изтъкна Дончев.

"В краткосрочен план това оказва сериозно влияние на пазарите, особено на тези, които са зависими и близко до конфликта", посочи гостът.

Рублата и руския пазар на пазар реагират предимно негативно заради евентуалните санкции от Запада срещу икономиката на страната. Ограниченото предлагане и неяснотата за доставките на руски газ и петрол са основна движеща сила за цените в Европа, каза Дончев.

Тези доставки няма да са обект на санкции, защото "практически, това е автогол за европейците", смята той.

"Винаги при подобни конфликти петролът е печелившият", коментира Дончев поскъпването на суровината тази седмица. "Доставките се затрудняват, по-трудно достигат танкерите, и това води до по-високи цени - това се е случвало винаги, така се случи и сега", добави още той.

Според него надеждите за възобновяване на ядрената сделка с Иран и завръщането на страната на петролните пазари са причинили поевтиняване с около 2% в последните дни.

"Очаквам това да има сравнително не много дълготраен ефект върху цената - в момента търсенето е високо, а предлагането е много ниско. Все още има голям недостиг - дори добавянето на такъв ключов играч няма да доведе до трайно поевтиняване на петрола. Възможно е да се постигне баланс на още по-висока цена", заяви Дончев.

По думите му акциите в САЩ са повлияни най-вече от рязката промяна в политиката на Федералния резерв, като пазарите реагират на очакваното повишаване на лихвения процент.

През септември - октомври 2021 г, очакванията бяха за едно и две повишения на лихвите, а в момента пазарите очакват около седем повишения с 0,25% всяко през 2022 г., каза Дончев.

"Ако това се сбъдне, в края на годината лихвите биха били около 1,6%, което е много стръмно покачване", изтъква гостът.

Нагласите на Фед за инфлацията се промениха от временна към продължително висока, което пазарът интерпретира, че политиката ще бъде затегната, добавя Дончев. "Председателят Джером Пауъл каза на пресконференция, че най-вероятно през март лихвата ще се вдигне за пръв път и ще приключат с програмата за обратно изкупуване на активи съвсем скоро. Единственото неясно е с колко ще бъде вдигната лихвата през март“, изтъква още изпълнителният директор на "Експат Асет Мениджмънт".

Според него през последния месец се наблюдава засилване на еврото спрямо долара, породено от пресконференция на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която управителят Кристин Лагард даде сигнал, че стимулирането ще бъде намалено.

"Очакванията на пазара са много минимални, почти никакви за увеличение на лихвата от ЕЦБ, и една малка промяна в тази посока има силно влияние върху евро/долар", коментира Дончев.

Той посочи, че цените на металите тръгнаха нагоре след март 2020 г. заради повишено търсене и ограничено предлагане. Като основен производител случващото се на китайските пазари до голяма степен определя състоянието на световните.

"През 2021. Китай малко намали търсенето и цените се закрепиха на нивата си, но напоследък се забелязва подем на по-специфични метали като литий, никел, алуминий", изтъкна Дончев.

Производството на тези метали, както и на мед, в следващите до три години няма да могат да задоволят търсенето на пазарите и това ще причини допълнителен ръст на цените, добави още гостът.

"Предвид малките инвестиции в добивни мощности за тези метали през последните години, ще мине известен период преди компаниите да компенсират това изоставане", изтъкна експертът.

Той коментира и технологичните акции в САЩ.

Facebook (вече Meta) все още не е успяла да се възстанови от срива в цената след обявения спад в ежедневните потребители, като в момента се търгува на 45% под върха си от миналата година.

"Целият технологичен сектор беше най-негативно ударен от обръщането на политиката на Фед... В среда на повишаващи се лихви и висока инфлация акциите на големите технологични компании не се развиват достатъчно добре, защото паричните им потоци са изтеглени много напред във времето и всяка една малка промяна на лихвения процент има много високо влияние върху текущата им цена“, заяви Дончев.

Според него биткойн и някои от най-иновативните компании и сектори също са коригирали надолу с около 40% - 45%.

"Балоните в най-надутите сегменти на пазара започнаха да се пукат", заключи гостът.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
Големи сме анализатори тука. Ама то не само от футбол и политика разбираме. Натикването на населението в София и още няколко града ще доведе до спад на раждаемостта. Това е демографски закон. Плъховете също раждат по-малко като се натикат на по-тясно. Та не знам какво очаквате от младите!? Недостиг на детски градини в София 12 000 места мисля за тази година. Ми той един набор деца е 15 000 в София. Почти цял набор деца нямат място в градина. От колко набора - сами си сметнете процента. Натикването на населението в София главно противоречи на природните дадености на България за икономика. Ние имаме земя, имаме условия за овощарство и градинарство, за животновъдство. В София какво ще работи толкова народ - клатене на т..опки по бюро. После що сме последни по БВП в ЕС. Това допълнително ви го подавам като фактор на влошаване на демографията в бъдеще. Отделно, че няма как да не ни залеят мигранти. Нека има къде да живет мигрантите. У София. Те няма да копат на село. България съществува чисто формално. Просто на някого сега му е изгодно тази важна територия да се представлява от недоразумението България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
yom
преди 2 години
Положителното за имотния пазар в големите градове беше това, че всички села се обезлюдиха и къщите там паднаха. Това трябваше да се компенсира с построяването на нови сгради, което вече е факт. Следващата стъпка освен да е пълното обезлюдяване на градове, които в момента имат 40-50 000 жители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
По последни данни сме 6.5млн.,като за последните 10г.сме намалели с 844 000хил.души, от тези 6.5мил. около 25% над 65г. До 2040г. за 18години вероятно ще сме около 5милиона.Изниква въпроса: От 5 мил. 40% е около 2мил, та те сега са неофициално толкова,как тогава ще продължи да расте следващите 18г? Дори краен оптимимист,би определил ситуацията като много лоша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bigblunts
преди 2 години
Това което не се казва е , че имаме имотен пазар на 2 скорости. София и провинцията. В София търсенето остава високо, освен това единствено София се очаква да расте поне да 2040, когато 40% от населението на България ще живее в София. В провинцията до 2040г населението ще намалее с около 26% а в някои населени места сградния фонд ще е по висок от населението, като бройка. Това ще са Видин, Силистра, Добрич, Плевен, В.Търново на човек от глава на населението ще се пада по един апартамент. В тези региони единствената посока е надолу. Единствено по морето и в София има смисъл да се инвестира в имот, но не сега, след като се спука балона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Naematel
преди 2 години
Купувайте, че ще свършат! :))) Искрено съжалявам хората които купуват на тези цени и особено с кредит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Риска от война никой не го слага,но за съжаление отдавна трябваше да са решили проблема около Украйна с мирни средства.Със всеки изминал ден се влиза в спирала,която няма да доведе до нищо добро.Стане ли война,която може да се пренесе на глобално ниво на никой няма да му е до имоти,а тези които са си изхрачили всичко за кредити и за жилища не ги мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още