IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон призова Ебрахим Раиси да приеме условията за съживяване на ядрената сделка

В 90-минутен телефонен разговор френският президент заяви, че вярва, че е намерено решение, зачитащо основните интереси на всички страни

10:30 | 20.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френският държавен глава Еманюел Макрон. <em>Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Френският държавен глава Еманюел Макрон. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон призова иранския си колега Ебрахим Раиси да приеме сделка за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс.

В 90-минутен телефонен разговор Макрон заяви, че вярва, че е намерено решение, зачитащо основните интереси на всички страни, което може да предотврати сериозна ядрена криза, и подчерта необходимостта от сключване на сделка, докато все още има време. 

Германия, Франция и Великобритания, заедно с Русия и Китай, от месеци посредничат между Иран и САЩ. Целта е да се отменят икономическите санкции на Вашингтон, а в замяна да се ограничи отново ядрената програма на Иран. Следващите няколко седмици се считат за решаващи за това дали споразумението от 2015 г. може да бъде съживено.

На фона надеждите за съживяване на споразумението в началото на месеца Иран повиши прогнозата си за приходите си от износ на петрол с почти една трета в проектобюджета си за следващата си година. Износът на петрол за 12 месеца, приключващи през март 2023 г., се очаква да достигне приблизително 4,84 квадрилиона риала, сочат данни на информационна агенция Tasnim от днес. Това са около 115 млрд. долара на база на фиксирания държавен обменен курс и 17,2 млрд. долара въз основа на нерегулирания обменен курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още