IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна прави златото все по-привлекателно

Очакванията са ръстовете в цените на благородния метал да не са дългосрочни

11:35 | 20.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

И интересът към златото се завръща.

Благородният метал изпадна от фокуса на прожекторите за известно време, след като през 2020 г. цената му се повиши до връх от 2013,10 долара за тройунция, пише Market Watch. В следващите 18 месеца цената на златото се насочи надолу, отбелязвайки спад от 5,6% до 1900,80 долара за тройунция. А сега тя отново се засилва нагоре. 

Това е интересно. Златото често е приемано като защита от инфлацията, но реалната му роля е на средство за хеджиране срещу трусове - а ситуацията в Украйна определено е именно това. Случващото се насърчи ръст в цените на златото от 5,8% през февруари и насочи актива към най-силния му месец от май 2021 г. насам.

В такъв случай си струва ситуацията да бъде проследена.

Благородният метал, въпреки ръста в цените, все още се търгува на по-ниска цена спрямо достигнатите 1909,90 долара за тройунция през пролетта на 2021 г., но скоро може да пробие това ниво. В същото време обаче има няколко технически показатели, според които интересът към златото, който тласка цените нагоре, може да не се задържи.

"Всъщност се случва точно обратното", твърди анализаторът Джон Роке от 22V Research. Той посочва, че 40-седмичната пълзяща средна стойност едва сега започва да се повишава, докато други индикатори за настроенията също се покачват.

“Не е възможно инвеститорите да са закъснели с този ход”, смята Роке.

Разбира се, златото печели от напрежението между Русия и Украйна, докато инвеститорите търсят убежище от възможната война. Дори тези, които разчитат в малка степен на златото, виждат потенциал за ръстове.

“Напрежението, пазарните флуктоации и геополитическите рискове се случват на фона на инфлационен натиск”, отбелязва Кристофър Луни, стратег на RBC. “Въпреки че очакваме златото да приключи годината със спад в цената, в краткосрочен план не изключваме възможността за по-високи цени и бъдеща волатилност”, коментира той.

Не само страхът обаче подкрепя златото. Централните банки на развиващите се пазари купуват злато като начин да диверсифицират зависимостта си от долара, отбелязва стратег на BofA Securities. Неуспехът на Ел Салвадор с биткойн вероятно ще насърчи тази тенденция.

В същото време американският търговски дефицит може да достигне връх, а златото спечели последния път, когато това се случи в началото на века. Дори по-впечатляващо: цената на златото остана висока, въпреки че Федералният резерв обяви намерения за повишаване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Сакън! Само шиткойни, електрокари, перки и слънчаци. По празниците, малка доза правоверни акцийки. Другото е ЕРЕС !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още