IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед насочва икономиката на САЩ към твърдо приземяване

Финансовите условия не са се затегнали достатъчно, за да ограничат инфлацията, която продължава да личи в различните икономически данни

19:00 | 20.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По-рисковите активи изпращат будещо тревога послание към Федералния резерв на САЩ: централната банка или трябва да действа по-бързо и агресивно, за да затегне паричната политика, или последиците от предстоящото увеличение на лихвите ще влошат положението още повече. Колкото и обезпокоително да звучи, помислете, че така или иначе изглежда по-малко вероятно Фед да успее да спаси икономиката от страшно твърдо кацане, пише Лиса Абрамович за Bloomberg.

Анализаторите вече очакват шест увеличения на лихвите през тази година от страна на Фед. Тези прогнози помрачават особено силно технологичните акции, като индексът Nasdaq Composite се понижи с 15,6% от своя връх, постигнат през ноември. Книжата на компании като Netflix Inc., Meta Platforms Inc. и Zoom Video Communications Inc поевтиняха значително, като някои от тях отчетоха дори 40-процентни ценови понижения през последните три месеца.

Корпоративните облигации вече започнаха да се разпродават, като доходността по американските държавни ценни книжа се повиши до най-високото си ниво от юли 2020 г.

фед1 фед1

Добрата новина - поне засега - е, че компаниите със спекулативен клас облигации нямат проблеми с вземането на заеми въпреки шестте поредни седмици на изходящи потоци от високодоходни и високорискови фондове. Това предполага, че инвеститорите в облигации не организират т.нар. „стачка на купувача“, която би заплашвала да предизвика застой най-важните кредитни пазари.

Въпреки това държавният дълг на САЩ нарасна миналата седмица на фона на натрупването на руски войски по границата с Украйна. Доходността по облигациите намаля и броят на очакваните повишения на лихвените проценти също спадна, въпреки че ескалиращият конфликт в Източна Европа подклажда последните инфлационни тенденции. Това е така, защото всяка кавга се очаква да прекъсне доставките на петрол, което ще застегне допълнително европейския енергиен пазар и ще доведе до по-високи цени на суровия петрол в световен мащаб.

фед2 фед2

Подобен сценарий не би насърчил Фед да се въздържи от повишаването на лихвите; точно обратното.

В същото време данните за инфлацията очертана една изненадващо гореща среда. След като стана ясно от последния доклад за индекса на потребителските цени, че те нарастват със 7,5% през януари спрямо година по-рано, данните за индекса на цените на производител от миналата седмица също изненадаха с по-голямото си увеличение, като скочиха с 9,7% спрямо очаквания ръст от 9,1%. Въпреки че настроенията на потребителите се влошиха, американците все още харчат пари с бурни темпове, както се вижда от изненадващо стабилните данни за продажбите на дребно през януари и от приходите Kering SA и Walmart Inc. въпреки факта, че лихвите по ипотечните кредити са се повишили до най-високите си нива от 2019 г.

фед3 фед3

Накратко, финансовите условия не са се затегнали достатъчно, за да ограничат инфлацията. Малко вероятно е лихвените проценти на кредитния пазар да останат далеч под историческите средни стойности, а текущата разпродажба на акциите е достатъчна, за да ограничи потребителското търсене и корпоративната активност през следващите месеци.

Има две възможности за развитие като и двете са обезсърчителни. Или Фед трябва да предприеме по-драстични стъпки, за да промени пазарния тренд, или акциите и корпоративните облигации закъсняват с отразяването на нова парадигма на Фед. Съществува и трета възможност около идеята – на която служителите на Фед се надяват – че инфлацията се забавя по естествен начин. Но все още няма достатъчно данни, подкрепящи подобно твърдение, както показа последния доклад за продажбите на дребно за януари.

По-рано тази година сред икономисти и анализатори все още тлееше оптимизъм, че Фед може да създаде меко икономическо кацане. Тази възможност изглежда избледнява с всеки изминал ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Aznesam
преди 2 години
Сега в САЩ, скоро и в Европа. Капитала пак ще е капитал а кешът цар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Няма може би!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Сега балоните са много по-големи и опасни отколкото бяха преди 22 години или преди 14 години и дори много по-големи отколкото са били дори през 1929г. Ако наистина ФЕД ги спука ще видим по-голямата част от икономиката да бъде заличена завинаги или може би това е планът им - Великата Депресия 2.0?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Значи, ако нямахме кредитна история = и това нямаше да видим! Pirat's freedom!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Болгарские власти начали переговоры с Пентагоном, требуя выплаты компенсации в связи с задержкой при поставке истребителей F-16, ранее закупленных Софией. Об этом заявил министр обороны Стефан Янев. ...... Хорошей новостью является то, что эти деньги могут быть выплачены в рассрочку, поскольку Болгария имеет необходимую для этого кредитную историю перед Соединнными Штатами .... Кредитна история му е майката !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още