IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: "Марица Изток" ще затвори, въпросът е кога

Да свалим розовите очила – срещу страната ни има много санкции заради мръсния въздух, каза Борислав Сандов пред Bulgaria ON AIR

10:59 | 21.02.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Екоминистърът: "Марица Изток" ще затвори, въпросът е кога

„Като ТЕЦ може и да не се затвори, но енергийният компонент въглища, трябва да стане ясно на всички – приключва, прогнозира той. По думите му въглищата създават климатичните промени, тъй като са най-големият фактор за парниковите газове.

Екоминистърът потвърди, че тези предприятия дължат много пари заради квотите. „Затова икономически, екологично и енергийно ние трябва да излезем от въглищните централи", смята Сандов.

Той обясни, че като представител на "Зелените" също разпознава ядрената енергетика като проблем, а не като решение. „Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и рискове от инциденти – видяхме два големи. За страна като България, при такъв инцидент, тотално фалираме“, категоричен е екоминистърът.

Той посочи, че страни като Франция държат на ядрените мощности, защото са с най-голям дял в енергийния им микс.

Сандов е на мнение, че въглищните централи също нямат бъдеще в България. И припомни, че страната ни има наложени множество санкции за мръсния въздух.

"Искам да свалим розовите очила. България е в много лошо състояние по отношение на законодателството. Лошо здравословно състояние, грозни картинки, сметища, въздух, води - почти по всяко едно направление имаме наказателни процедури. В момента са 18. Има внесени законопроекти, които да свалят три от тях. Надявам се да изпълня ангажимента, който съм поел - до средата на годината да свалим шест от наказателните процедури. Но ни догонват други", уточни вицепремиерът.

Той коментира и казуса със строежа на "Алепу". Според него най-удачно би било, ако построеното бъде заровено.

"Предстоят действия на Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), те трябва да съгласуват всичко с нашето министерство. Експертите ще се произнесат по какъв начин да бъде възстановен теренът. Най-добре е да бъде заровено това съоръжение, частично или изцяло. Ако бъде заровено, ще се възобнови скатът. И ще трябва да се засадят местни видове", каза още министърът.

Какво се променя за метеоролозите след преместване на института на БАН към МОСВ? Трябват ли ни увеличени мощности на АЕЦ „Козлодуй“? Къде е екологията в енергийните проекти? Как започва кампанията със залесяване със сто милиона дървета?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
alphaomega
преди 2 години
Няколко хиляди мегавата ФЕЦ има предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
alphaomega
преди 2 години
На България ще и трябват 2 нови АЕЦ и поне няколко мегавата нови ФЕЦ за което има добри условия. Въглищните централи не трябва да се закриват а трябва да преминат на газ. На България ще и трябва много енергия през следващите 50 години. Трябва се подготвим за индустриален бум и население 10 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
То всичко рано или късно затваря.Въпросът е да не слагаме каруцата пред коня и да не се правим на по-католици от папата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Г-н Министър и аз имам зелено мислене, но съм реалист. Не може да нямаме балансиращия мощности на Козлодуй т.к. при авария / спиране отиваме директно в каменната ера. Ние не сме в средата на ЕС за да купим енергия макар и скъпо, около нас почти няма производители. Каква е разликата за природата ако купим въглищна енергия от Сърбия примерно или да я произведем у нас? Вие трябва да обяснявате на ЕС - за това сме ви избрали. Няма как само с вятър и слънце, а за геотермални централи у нас могат да говоря само мозъчни инвалиди. Не съм убеден в енергията от вълнението на морето, че също може нещо да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Май някакво зам. министърче питало там колектива: - Какви искате да станете след като ви затворим. Един отговорил: - Космонавт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още