IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сн. Стойчева: Жилищният пазар се движи от желанието на хората да живеят по-добре

Цените на жилищата у нас растат средно с 10%, казва мениджърът на Imoti.net

16:10 | 21.02.22 г. 5
Сн. Стойчева: Жилищният пазар се движи от желанието на хората да живеят по-добре

Цените на жилищните имотите вървят нагоре - средно с около 10% на годишна база. Има райони, в които те се качват и с до 20%, но и такива, където ръстът е под 10%. Това е тенденция не само в страната, но и в София, съобщи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net в интервю за Bulgaria ON AIR.

Според нея причината за ръста на цените на жилищата е, че няма голямо предлагане на имоти, а има търсене. Когато липсва една стока, нормално е да има повишаване на цените, посочи тя.

Тя уточни, че по-голямо е поскъпването на имотите в апетитните райони.

"Когато човек има налични пари, е добре да инвестира в имоти. Депозитите в банките не намаляват. Пазарът се движи от огромното желание на хората да живеят по-добре, да се преместят в по-добър район", коментира Стойчева.

Тя заяви също, че през последните години новото строителство е предимно качествено. А повечето строителни компании са с дългогодишен опит, строят все по-екологично, здраво, удобно, по-широко.

Един от проблемите в сектора, който тя посочи, е липсата на регулация по отношение на брокерите на недвижими имоти.

"Пазарът не е регулиран, няма изисквания към брокерите от страна на държавата. Изисквания имат потребителите. На пазара има повече от 10 хил. брокери и над 4000 компании. В този сегмент добре се печели, ако добре си вършиш работата. Ние искаме потребителите да разберат кои са най-добрите", подчерта Стойчева.

Най-добър брокер е една от категориите в Седмите годишни награди на Imoti.net.

"Това е форум, който отличава най-добрите експерти и компании. Награда се връчва и за агенция за недвижими имоти - малък, среден и голям бизнес. В този бранш най-много са малките фирми, понякога с до 4 служители. Най-голям интерес очакваме към кандидатстването за сайт на агенция за недвижими имоти. Награда има и за имот на годината. Ще се радваме, ако кандидатстват дори и селски къщи, за които е преценено, че могат да спечелят", призова Стойчева.

Единственият национален конкурс в имотния сектор ще отличи и най-добрия „Имот на годината“ - инвестиционен проект, бизнес, жилищен, ваканционен или селски имот. Една компания може да номинира различни свои обекти, като за всеки проект попълва отделна регистрационна форма.

След приключване на срока за подаване на кандидатури, който е до 21 март, компетентно и независимо жури в лицето на утвърдени представители от различни сфери, ще определи победителите във всяка една от категориите. Те ще станат ясни по време на официалната церемония на годишните награди за недвижими имоти на 18 май 2022г., когато призьорите ще получат своите отличия.

Целия разговор можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
НОВОТО КАЧЕСТВО. Все по-гъсто се строи. Какво качество е това? По-ниско. Елементарно е. Съвременното общество от гледна точка на науката ПОЛИТИКОНОМИЯ (, която вече се изучава само в най-елитните основно западни университети, а не масово) е общество ЕКСПЛОАТИРАЩО СЪЗНАНИЕТО НА ХОРАТА. Милиардера и управниците не им трябва нашата собственост ако могат да ни управляват дистанционно. КОНТРОЛ НАД СЪЗНАНИЕТО. ПЪЛЕН. АХ КОЛКО ПО-УДОБНО Е КАТО СМЕ ПО-СГЪСТЕНИ. Капитализма експлоатира наемен труд. Феодализам - земя и т.н. Месомелачката от Стената. Като се замисля кога Пинк Флойд са го предвидили това. Стадото под строй. Нещо като модерен нов комунизъм или не знам как да го нарека. Някой от свръхбогатите наскоро лансира идеята да нямаме частна собственост - това щяло да облекчи страшно много живота ни. Никакви проблеми, когато нямаш собственост. За капак базов минимален доход. Ужасии някакви само измислят. Възкресяват марксизма неолибералите - що, щото там имаме интернационализъм, нацията е отживелица и т.н. Стадото под строй. Не казвам да не купувате. Просто мислете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
За по-добър живот в града се купува къща, но понеже за повечето хора е трудно това то може и по следния начин:1. Задължителни слънчеви панели на покрива. 40 процента от всеки покрив. Повече не е ефективно. Зависи от изложението.2. Паркоместа. Апартаменти с 3 и повече стаи по 2 паркоместа задължително и отделно резерв на паркомвеста в сградата - примерно на 2 по-малки жилища освен полагащото се едно място и още да речем 0,5 - за гостуи примерно. Като няма възможност, строиш колкото са паркоместата. Паркоместата да определят каква сграда може да се построи.3. Облекчения за строители, които правят многоетажни паркинги, паркинги с асансьор и не предвиждат магазини и нежилищни помещение, които да товарят квартала с трафик и коли и т.н. по-късно.4. Изискване за коеф. на застрояване, изискване за големна на парцела според броя жилища, изискване за градинки и место за отдих в сградата - включително градинка на покрива , където няма панели, общи помещения за моабети разбира се, изискване за маза извън жуилището.5. Климатизация - климатиците да не се виждат. Ако трябва шахти, но да не се виждат климатици. Пример - Виена.7. Инфраструктура - тротоари, светлина, въздух, детски градини, училища, магазини и особено паркове. Ако не може - не се и строи нищо.6. Прекрояване на устройствените планова според посочените по-горе подробности.Примерно изброих нещо на бързо. Някой да е чувал в кой град у нас се строи по тези принципи!? Да се преместя там де. За мен това е по-добър живот. Щото не си падам по селските идилии лично аз. Някакви платформи щели да слагат вместо асансьори - мафия ви казвам. Качвал съм се с хаспел на строеж като млад. Не е голям кеф. Малоумията стават все по-жестоки в презастрояването. Гъстото население дава по-малка раждаемост - закон е това. Демографски закон. Нев само пшри хората. При плъховете е същото. То ние нали сме по-гъсто от плъхоци вече. По-високо качество на живот - разсмяха ме. Хахахахахахааха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Стойчева: Жилищният пазар се движи от желанието на хората да живеят по-добре... НО също така се движи и от спекулантите, които разчитат че хората ще си мислят точно по един такъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 2 години
Аз имам следния ДОСТА важен коментар. Имаме официална инфлация (практически на всичко) 9,1%. Имотите които цитира госпожата чиито цени са нарастнали с 10% се движат почти равно с общата инфлация, т.е. реален ръст от 1%. Коментара ми се отнася само за последната година - Март'21 до Март'22. Не съм убеден, че цените на имотите '22 и '23 година ще могат да изпреварят общата инфлация на всички стоки, защото са не от първа необходимост. Просто могат и ще се движат в крачка с поскъпването на всичко и на ръста в заплатите. Така очаквам +-0% реален ръст на цените им с махната инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
В момента жилищния пазар се двици само от алчността на банките и страха на хората .Едните наливат кредити до откат,а другиите вярват в лъжите на брокери,строители,и кредитни посредници .В момента обаче има риск от война ,който с всеки изминал ден,часове расте главоломно,отделно в цял свят лихвите по кредитите започват да растат ,в щатите федералния резерв е твърдо решен да приземи икономиката заради огромната инфлация ,в Европа е същото и Европейската банка обяви че ще има вдигане на лихви още тази 2022 година ,противно на брокерските лъжи по медиите и платените статии .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още