IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАСКОМ: Софтуерният сектор в България нарасна с 15% през 2020 г.

Ще бъдат нужни над 32 хил. нови работни места в индустрията до 2025 г., показва проучване

18:56 | 21.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Софтуерният сектор в България е нараснал с 15% през 2020 г., а прогнозните данни сочат, че през 2021 г. ръстът му е 20,2%. Това показва, че софтуерната индустрия е една от най-бързо растящите в България, въпреки предизвикателствата, свързани с коронавирусната пандемия, разкрива годишният Барометър за състоянието на софтуерния сектор в България, който се изготвя от БАСКОМ със съдействието на CBN Pannoff, Stoycheff & Co.

Според изследването, което обхваща данни за близо 4600 компании, до 2025 г. браншът ще се нуждае от над 32 хил. нови работни места.

Над 80% от приходите на софтуерните компании у нас идва от износ, като за 2020 г. ръстът на тези приходи е 15 на сто на годишна база, а те достигат 3,8 млрд. лева. Очаква се за 2021 г. експортната стойност да нарасне с нови 20% до 4,5 млрд. лева.

От БАСКОМ посочват, че приходите на софтуерната индустрия за поредна година изпреварват ръста на брутния вътрешен продукт. През 2021 г. се очаква да достигнат 4,3% относителен дял спрямо БВП.

Приходи Приходи

Таблица: БАСКОМ

За същия период броят на заетите в бранша у нас надхвърля 46 200, като брутното месечно възнаграждение е 4857 лева. Благодарение на това секторът е двигател и на растежа, и на потреблението, тъй като работещите в този сектор са основни потребители на банкови, туристически, ресторантьорски и други услуги. Освен това са основни купувачи и наематели на имоти.

Въпреки че много фирми се отказаха от офисите си по време на пандемията, софтуерните компании у нас продължават да държат своите, макар че голяма част от служителите им продължават да работят от дистанция. По думите на председателя на на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради Таня Косева – Бошова ново изследване сред членовете на асоциацията показва, че за 2021 г. около 95% от тях са подписали дългосрочни договори за наем и около 95% от тези фирми са подновили договорите си за наем със своите наематели.

И тазгодишният Барометър на БАСКОМ показва, че софтуерният сектор е сред най-големите данъкоплатци у нас. За 2021 г. се очаква фирмите от него да внесат със 170 млн. лева повече данъци и осигуровки спрямо 2020 г. Това означава, че работните места в сектора ще осигурят над 1 млрд. лева данъчни постъпления в бюджета на държавата.

Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Тогава да не реват срещу прага на осигуряване - да се вдигне на 4800 лева :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още