IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин призна незабавно независимостта на републиките в Донецк и Луганск*

Украйна е на Владимир Илич Ленин - той е неин автор и архитект, каза руският президент в обръщение към нацията

21:20 | 21.02.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия признава самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск за независими и подписа след изявлението си както укази за независимостта им, така и договори за взаимопомощ и сътрудничество с лидерите на "ДНР" и "ЛНР" Денис Пушилин и Леонид Пасечник. И двамата бяха в Кремъл за излъчената директно церемония.

„Относно Донбас - управляващата върхушка в Украйна не иска мирно решение на конфликта, а напротив - опитва се да създаде нова авантюра като през 2014 г. Използват непрекъснато безпилотни самолети, издевателстват над хората, включително жени, стари хора и деца. Цивилизованият мир е нарушен, когато нарушават правата на хората и ги тероризират - колко може да продължи това?“, обяви Путин по време на своето телевизионно обръщение по повод на напрежението там. 

Той изтъкна, че се сменят президенти и депутати в Радата, но „не спира националистическият характер, който е завладял режима в Киев“. Според него те не желаят да се стигне до друго решение на въпроса с Донбас, освен военно.

„Затова Русия признава независимостта на ДНР и ЛНР. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ. Незабавно трябва да се прекратят военните действия там, в противен случай ще бъдат обявени други мерки“, обяви Путин.

За новината стана ясно преди речта му, тъй като той я съобщи на лидерите на Франция и Германия, стана известно от публикация на сайта на президентството в Москва.

Решението на Кремъл дефакто значи, че за Русия "републиките" вече са независими и че те имат с Москва договори за сигурност, които биха предоставили фактическа руска защита на двата неконтролирани от Киев района. Предстои да се разбере и дали заплаха на двете Републики (каквато Москва твърди, че има) би дала достатъчно основание за нахлуване в Украйна, за да бъдат те защитени - нещо, за което предупреждават Съединените щати, Великобритания и други държави.

Руският президент нарече Източна Украйна историческа руска територия и подписа декретa за признаване на Донбас за независима държава. „Украйна е неразделна част от собствената ни история“, каза руският държавен глава.

„Скъпи приятели, тема на моето изказване са събитията в Украйна. Това е важно за нас и за Русия. Обръщам се към руснаците в Украйна. Въпросът е много сериозен. Ситуацията в Донбас придоби критичен характер. Не искам да давам оценки, а да кажа следващите стъпки. Украйна не е съседна наша страна, а е неотделима част от нашата история, там са нашите близки и приятели. За да обясним действията на Русия и целите, които си поставяме, трябва да кажа няколко важни думи: Съвременна Украйна бе създадена изцяло от Русия. Сталин я присъедини към СССР и ѝ даде някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също ѝ подари допълнителни земи“, каза в началото на изказването си руският президент.

Така по думите му се е сформирала територията на съвременната Украйна.

„Събитията от миналото не можем да променим, но трябва да ги кажем честно и без политическа украса: Съображенията на сегашната конюнктура не може да забравят историята на Украйна: Украйна е на Владимир Илич Ленин - той е нейн автор и архитект“, каза още Путин.

Москва си сътрудничи с Киев в различни сфери, но украинците започнаха да строят своята държавност на базата на отрицание на това, което ни свързва, каза още руският държавен глава.

Според него украинското общество се е сблъскало с национализма, а събитията на Майдана от 2014 г. са довели до държавен преврат. 

По думите му именно затова сега хората в Донбас били благодарни на Русия и искали независимост. 

Според руския президент Украйна няма собствена държавна традиция. Според Путин страната никога не е успявала да създаде стабилна държава. Ето защо Украйна трябвало да разчита на други държави като САЩ. Украинските власти са заразени с национализъм и корупция, а страната е в ръцете на олигархични кланове, каза още Путин.

Руският президент обвини също така Украйна, че иска да създаде собствени ядрени оръжия. "Това е равносилно на подготовка за нападение срещу Русия", казва Путин. Украйна разполага с ядрено ноу-хау от съветската епоха. Ако Украйна притежава оръжия за масово унищожение, ситуацията в света ще се промени драстично. Това не може да бъде пренебрегнато, каза още държавният глава.

В речта си Путин посочи, че през декември Русия е дала на западните си партньори договор с гаранция за безопаност между САЩ, НАТО и Русия, но е получила отговор, който не включва никаква конкретика. По думите му никой не е обърнал внимание на основните искания на Русия.

„Всяка страна има право да встъпва в каквито и да е военни съюзи и да се защитава както иска - не сме променили това искане“, коментира той. „В момента всеки се опитва да ни шантажира“.

По-рано днес министърът на външните работи Сергей Лавров подчерта, че Киев саботира минските споразумения, като се отказва от пряк диалог с Донецк и Луганск. „Единственият конфликт, при който едната от страните отказва да разговаря с другата и това напълно се подкрепя от Запада е конфликтът в Източна Украйна". В същия дух се изказа и Дмитрий Козак, който води от името на Русия преговорите в нормандския формат на равнище политически съветници.

„Днес е напълно очевидно, че Донбас е абсолютно ненужен и на Украйна, и на нейните западни съюзници. При каквито и да било условия". 

А председателят на Държавната дума Вачеслав Володин припомни, че още миналата седмица депутатите приеха проект на постановление за признаването на Донецката и Луганската народна република.

Украинският президент Володимир Зеленски свика тази вечер извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана. Президентите на Съединените щати и на Франция - Джо Байдън и Еманюел Макрон - заседават спешно със съветниците си по сигурността заради действията на Русия.

Ходът на Москва може да провали предложението за среща на високо равнище с президента на САЩ Джо Байдън, за да се предотврати нахлуването на Русия в Украйна.

Рублата ускори понижението си по време на изказването на Путин, като в един момент се понижи до над 80 за долар.

С решението си Путин отхвърли предупрежденията на Запада, че подобна стъпка ще бъде незаконна, ще провали мирните преговори и ще предизвика санкции срещу Москва.

Русия отрича да планира да нападне съседката си, но заплаши с неуточнени "военно-технически" действия, ако не получи широки гаранции за сигурност, включително обещание, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО.

Признаването на районите, контролирани от бунтовниците, може да проправи пътя на Москва да изпрати открито военни сили в двата сепаратистки региона - Донецк и Луганск - и да твърди, че се намесва като съюзник, за да ги защити от Украйна.

Александър Бородай, член на руския парламент и бивш политически лидер на Донецк, заяви, че тогава сепаратистите ще се обърнат към Русия с молба да им помогне да си върнат контрола над частите от двата региона, които все още са под контрола на украинските сили. 

Европейският съюз предупреди за санкции от страна на блока от 27 държави, ако Москва анексира или признае двата региона в източната част на Украйна, които до голяма степен се контролират от подкрепяните от Русия сепаратисти.

"Ако има анексиране, ще има санкции, а ако има признаване, ще сложа санкциите на масата и министрите ще решат", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел след среща на външните министри на блока.

По-рано тази седмица американски и европейски официални представители заявиха, че САЩ и съюзниците им не са напълно единни как да реагират в случай на засилена подкрепа за проруските сепаратисти.

Решението на Кремъл също така ще стесни дипломатическите възможности за избягване на войната, тъй като е изричен отказ от седемгодишното примирие с посредничеството на Франция и Германия, изтъквано като рамка за бъдещи преговори за по-широката криза. 

Отделно от това Москва заяви, че украински военни диверсанти са се опитали да навлязат на руска територия с въоръжени превозни средства, което е довело до смъртта на петима души - обвинение, отхвърлено от Киев като "фалшива новина". Твърдението е меко странно на фона на обстоятелството, че между украинските правителствени сили и руския окръг Ростов на Дон се намират териториите, контролирани от проруското сепаратистко "опълчение". Така би трябвало въпросните диверсанти абсолютно незабелязано да са прекосили с колесна бойна техника най-малко 50 километра противникова зона.

И двете събития се вписват в модела, многократно прогнозиран от западните правителства, които обвиняват Русия, че се готви да изфабрикува претекст за нахлуване, като обвинява Киев за нападенията и разчита на молби за помощ от сепаратистки проксита. 

*Актуализирано в 22.20

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Обясних ви че с донбас и без него русия си отива. Какво ще прави сега, ще присъединява и част от Казахстан ли? Има 2.5 милиона останали руснаци там и заради тях ли ще прави войни? Просто руснаците измират и искат да направят нещо запомнящо се. Да го правят и да се махат от този свят. Приятен път към нищото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Мисля че децата ти ще починат от рак на костите. Вземи мерки навреме. Приятелски съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Ще не вмерла Украина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
aldy
преди 2 години
Абе ти евроgеците ли си тръгнал да хвалиш, бе *** втъъпясан? Дето признават еднополовите бракове, забраняват основни християнски понятия, като баща, майка, син, дъщеря? И превърнаха европата в сборище на ислямисти джикадисти, който са дошли тук не за да работят, а да сиккктирдосат такива като тебе. Ай сиккктир от тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 2 години
заработих си Копейките за днес :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
заработих си Копейките за днес :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
заработих си Копейките за днес :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 2 години
заработих си Копейките за днес :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
pjc50313869
преди 2 години
Видя се кой не иска мирно решение! Смажете от санкции Просия да не видят бял ден! Пълна международна изолация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Евала брат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още