IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple не спира да нарушава правилата в Нидерландия

Компанията продължава да не се съобразява с изискванията на местния антимонополен регулатор и получи поредна солидна глоба

22:55 | 21.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Нидерландският антимонополен регулатор глоби Apple 5 млн. евро. Това е петото такова наказание в рамките на няколко последователни седмици и е свързано с достъпа до чужди методи за разплащане за абонаменти за услуги за запознанство, предава Ройтерс.

Службата за потребители и пазари (ACM) твърди, че производителят на iPhone злоупотребява с доминиращата си позиция на пазара като не е позволила на разработчиците на мобилни приложения в Нидерландия да използват други методи за разплащание за услуги за запознанства, достъпни през App Store.

ACM налага седмични глоби от по 5 млн. евро, откакто Apple пропусна крайния срок да изпълни условията на регулатора на 15 януари. Той твърди, че и през последната седмица американската компания не е отправила ново предложение, с което да отговори на исканията.

„Ясно обяснихме на Apple как могат да изпълнят изискванията...“, посочва регулаторът. „Досега обаче те отказват да отправят сериозни предложения“. Apple е отказала да коментира въпроса днес.

Изискванията на App Store предполагат, че разработчиците ще използват ексклузивно системата за разплащания на Apple, при която има 30% комисиона върху похарчените от потребителите средства. Това предизвика остри критики от редица държави, включително и от Съединените щати наскоро.

В блога си Apple посочва, че е спазила нидерландското решение, като е позволила на разработчиците на приложения за запознанства там да представят нови приложения с активирани алтернативни методи на плащане.

Apple твърди, че все още възнамерява да начислява 27% комисиона върху всички плащания в придложението, които не обработва, което е малко под стандартните ѝ 30%, когато самата тя обработва плащанията.

ACM отхвърли действията на Apple, посочвайки, че компанията налага прекалено голяма тежест върху софтуерните разработчици и не отговаря на изискванията.

Нито Apple, нито ACM са коментирали дали някоя от наложените в последните седмици глоби е била платена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още