IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хибридната работа навлиза в трето измерение

На дневен ред е третото пространство – нещо между офиса и дома

21:40 | 18.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След две години в свободната си спалня реших да променя нещата и започнах да работя в кафене в моя квартал в източен Лондон. Когато се настаних, разбрах, че WiFi връзката е толкова бавна, че дори не можех да изпращам имейли. Едва допила дългото черно кафе, бях принудена да се върна у дома, пише Джанина Конбойе за Financial Times.

Обичам апартамента си, но в този хибриден свят работните дни на моя партньор и моите не съвпадат, а тишината не ме устройва (честно казано, мразя я).

Мнозина други също се оказват в ситуация, в която работата от вкъщи е скучна, непродуктивна или просто невъзможна. Но има решение. „Третото пространство“ не е офисът или домът, а някъде по средата: гъвкаво, достъпно професионално пространство на прага ви.

Всеки знае приказката за WeWork и бързото й свръх разрастване в споделени работни пространства, които изглежда обещават и готин начин на живот (както и безплатна бира). Но след пандемията компанията вече предлага по-гъвкава услуга „при поискване“ на повече от 250 места, като предлага на работниците възможността да използват офисите й без месечен ангажимент. А увеличаването в броя на регистрираните за пълно членство, което дава достъп до повече от 700 офиса, се движи както от физически лица, така и от компании, които искат да дадат на служителите си повече гъвкавост.

Дан Кейбъл, професор по организационно поведение в London Business School, вижда как концепцията за третото пространство „решава куп проблеми“.

В контекста на това, което той нарича „нови очаквания на работниците“ – където хората искат повече гъвкавост не само относно това как, но и къде работят – фактът, че третото пространство е близо до домовете ни, е ключов. „Ако е на десет минути от къщата ви, това е наистина важно. Ние се отърваваме от един час пътуване във всяка посока всеки ден, 10 часа загубено време на седмица“.

Той добавя, че третото пространство може да бъдат част от дългосрочната революция в начина на работа. „Това е специфично, практично и достъпно решение.“

Arc Club е една от редицата стартиращи компании, предлагащи работни места в близост до местата, където живеят служителите. Хана Филп и Каро Лундин откриха първия обект в Хомертън, североизточен Лондон, през 2020 г. и току-що отвориха втори в Кембъруел Грийн на юг, с още 10 в процес на подготовка.

Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ето, нещата стъпка по стъпка се връщат по местата. Стана ясно, че отвкъщи не става, сега ще видите, че и от кафенетата не става и...ще навлезе в четвърто измерение - обратно в офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още