IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко средства има по партидите за втора пенсия?

Над 80% от хората са предпочели да получат натрупаните суми разсрочено в рамките на няколко години

13:33 | 23.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Средно по 4309 лв. са натрупаните средства на едно лице за втора пенсия в най-масовите пенсионни фондове. Това показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Средната възраст на хората, които се осигуряват в универсалните фондове, е 42,8 г.

Трябва обаче да припомним нещо – миналата година беше ключова за пeнcиoннo-ocигypитeлнaтa cиcтeмa в България, защото през есента се пeнcиoниpaxa пъpвитe жeни, имaщи пpaвo нa т.нap. втopa пeнcия.

Освен това от 1 септември 2021 г. влезнаха в сила разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се променя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 г. и осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ). Целта беше постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното обществено осигуряване (ДОО).

Посочените промени вече се прилагат при изчисляването на размера на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 г., както и на пенсии с по-ранна начална дата, ако производството по отпускането им не е приключило към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер.

Новите положения се прилагат и при изчисляването на индивидуалния коефициент както по разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата преди 2019 г. (старата методика), така и по текстовете, приложими за пенсии, отпуснати след това (новата методика).

кк кк

Любопитно от данните на КФН е, че през периода от 1 септември 2021 г. до края на изминалата година са сключени общо 270 пенсионни договора за изплащане на допълнителна пожизнена пенсия за старост и 1863 договора за разсрочено изплащане на средства с първите лица, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст, т. е. над 80% от хората са предпочели да получат натрупаното по партидите си разсрочено в рамките на няколко години.

Към края на 2021 г. са създадени 7 фонда за изплащане на пожизнени пенсии (ФИПП) и 9 фонда за разсрочени плащания (ФРП). За осъществяване на плащанията към тези лица през периода септември-декември 2021 г. от индивидуалните им партиди са прехвърлени 4,491 млн. лв. във ФИПП и 8,625 млн. лв. във ФРП. През същия период за пенсии от ФИПП са изплатени 52 хил. лв,  а от ФРП са изплатени 596 хил. лв. за разсрочени плащания на осигурени лица и 8 хил. лв. еднократно на наследници на осигурени лица, получавали разсрочени плащания. Еднократно от универсалните пенсионни фондове са изплатени и средства на стойност 58 хил. лв. на осигурени лица, навършили пенсионна възраст.

В зависимост от пола и възрастта конкретните наличности по партидите са различни. Според данните на КФН средно жените са натрупали за втора пенсия в УПФ по 4 104,21 лв. При мъжете сумата е по-голяма - 4 499,53 лв. Средната възраст на хората, които се осигуряват в универсалните фондове е 42,8 г. Общо 3 876 646 души спестяват за втора пенсия в универсалните фондове.

Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове към края на миналата година е 4,850 млн. души, което е с 0,64% повече спрямо 2020 г.

Според предварителните данни нетните активи на пенсионните фондове са на стойност 19, 557 млрд. лв., което е ръст от малко над 13% спрямо 2020 г.

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за 2021 г. възлизат на 311,101 млн. лв. Нетният финансов резултат на дружествата за 2021 г. е в размер на 75,219 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
В крайна сметка не стана ясно по колко пари са получили пенсиониралите се по двете схеми. И как се отнасят тези суми към получаваното от НОИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още