IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto предлага внушителен дивидент след рекордна печалба за 2021 г.

Поскъпването на суровините подкрепи представянето на миннодобивната компания, която ще изплати на акционерите общо 7,7 млрд. долара

15:00 | 23.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Англо-американската миннодобивна компания Rio Tinto Group се утвърди като един от големите победители в глобалното икономическо възстановяване от пандемията, отчитайки най-голямата си печалба до момента. Дружеството също така обяви, че ще изплати огромен дивидент.

Всички суровини, които добива Rio Tinto, отчетоха съществен ценови ръст през 2021 г. на фона на увеличеното търсене, стимулирано от икономическото възстановяване, съобщава Bloomberg. 

Желязната руда, най-важният компонент от кошницата със суровини на компанията, достигна рекордно високи цени през миналата година, както и медта. Дори алуминият, който години наред създаваше главоболие на компанията след придобиването на Alcan Inc. през 2007 г., се насочва към рекордно поскъпване. 

Печалбата на Rio Tinto се увеличава със 72% на годишна база до 21,4 млрд. долара през 2021 г. Компанията ще награди акционерите с дивидент на обща стойност 7,7 млрд. долара.

Втората по големина миннодобивна компания в света последва своите конкуренти по отношение на силната печалба и огромната възвръщаемост. Миналата седмица Glencore Plc. отчете най-голямата си печалба досега, докато BHP Group реализира силна печалба за второто полугодие. Anglo American Plc. ще представи своя отчет в четвъртък (24 февруари).

Подобно на много от своите конкуренти, Rio Tinto се стреми да разширява своите операции в добива на суровини, които са ключови за прехода към зелена енергия като мед и литий, въпреки че остава силно зависима от желязната руда.

„Всички суровини, които добиваме днес, са фундаментални за сега, още по-важни за прехода и също така необходими след него, включително желязната руда“, заяви пред журналисти главният изпълнителен директор Якоб Стаусхолм. „Ние сме в добра позиция да се развиваме, за да отговорим на това ново търсене“, добавя той.

Въпреки огромната печалба компанията все още е изправена пред множество предизвикателства. Стаусхолм, който ръководи Rio Tinto от малко повече от година, се опитва да промени културата ѝ, след като тя беше силно разкритикувана заради унищожените древни обекти на австралийските аборигени.

рио рио

Перспективите на Rio Tinto остават обвързани с политическите ходове на Пекин, като властите в Китай се стремят да държат под контрол нарастването на цените на суровините. Компанията е изправена и пред нарастващ натиск относно разходите ѝ и засилен инвеститорски контрол върху нейното отношение към екологичните, социални и управленски критерии (ESG).

Rio Tinto прогнозира капиталови разходи от около 8 млрд. долара през 2022 г., които ще се увеличат до диапазона 9-10 млрд. долара през 2023 и 2024 г.

Миннодобивното дружество представи „брилянтни резултати“, но до момента цените на желязната руда остават по-ниски от предходната година, коментира Питър О’Конър, анализатор в Shaw & Partners. Макар че растящите цени на медта и алуминия може да предложат известна компенсация, тези суровини нямат такова значение за Rio Tinto, тъй като желязната руда носи около 75% от приходите ѝ.

Цените на желязната руда остават волатилни, понижавайки се от пика през май от над 230 долара за тон. През второто полугодие на 2021 г. те достигнаха средно 80 долара за тон, тъй като Китай наложи контрол на своите производители на стомана, за да изпълни по-строгите екологични стандарти. Оттогава пазарът се разшири, като цената достигна 150 долара за тон в началото на тази година.

Последният удар срещу операциите на Rio Tinto дойде от правителството на Сърбия. В края на януари страната отне лицензите на миннодобивната компания за проучване и добив на литий след продължилите няколко месеца протести. По този начин се слага край на проекта, на който преди време се възлагаха надежди за стимулиране на сръбската икономика. Проектът с потенциална инвестиция 2,4 млрд. долара щеше да помогне на Rio Tinto да се превърне в един от най-големите производители на литий в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
4,8$ на акция. Тинтата е могъща и щедра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още