IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев свика среща на държавните институции, MвНР с крисизен щаб

Външният министър Теодора Генчовска отменя планираното си за днес посещение в Украйна

08:28 | 24.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никола Минчев, Румен Радев, Кирил Петков. <em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ&nbsp;</em></p>

Никола Минчев, Румен Радев, Кирил Петков. Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ 

Президентът Румен Радев свика среща на държавните институции от 8.00 часа днес във връзка с военните действия в Украйна.

В срещата, която продължава и в момента, участват председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

След края на срещата държавният глава ще направи изявление.

Междувременно в Министерството на външните работи се събира Кризисният щаб, който следи ситуацията около Украйна. По-рано от ведомството съобщиха, че министър Теодора Генчовска отменя планираното си за днес посещение в Украйна заради напрегнатата ситуация там. Външният ни министър трябваше да бъде днес в Украйна с колегите си от балтийските държави – Литва, Латвия и Естония, където да се срещнат с представители на украинските власти и на специалната мисия на ОССЕ в страната.

„Реакцията на българската държавата, както и през последните месеци е - наблюдаваме ситуация и правим своите планове за нейните реакции. Днес ще има поредица от съвети, за да бъдем по-подготвени“, каза пред bTV министърът на отбраната Стефан Янев пред бТВ по повод на руската агресия срещу Украйна. Според него „за пореден път и за съжаление имаме доказателство, че системата на международните отношения не работи".

Янев потвърди думите на нидерландския премиер Марк Рюте от вчера, че охраната на въздушното ни пространство ще бъде подсилена със самолети F-35. "Има редица планове, някои от тях се осъществяват, в момента испански контингент участва в усилване на охраната на българското небе. Пристигането на контингент от Нидерландия с няколко самолета F-35 беше планирано за началото на април. Дали това ще се ускори и ще стане в близки дни, ще разберем съвсем скоро", каза Янев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
Сега Румене разбра ли колко сте неадекватни ти и твоя военен министър ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още