IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Брашнаров: Софтуерната индустрия в България расте с 20% годишно

Между 13 и 15% от новоназначените през последните две години са хора, които се върнаха от чужбина, посочи представителят на БАСКОМ

12:23 | 24.02.22 г. 1
Георги Брашнаров: Софтуерната индустрия в България расте с 20% годишно

„Нашата част от БВП нараства всяка година все повече. През последните две години расте особено повече, защото софтуерният бранш премина през поредната криза, свързана с пандемията“, заяви той, но уточни, че на практика Covid не е „ударил“ компаниите.

Той поясни, че първите три месеца на 2020 г. са били неясни и въпреки това ръстът е бил около 15%, но през 2021 г. той е над 20%, колкото се очаква и за тази година.

„Имаме специална кампания и между 13 и 15% от назначените в софтуерната индустрия на България през последните две години са хора, които се върнаха от чужбина. Ние сме един от браншовете, в които повече хора, българи, работещи в чужбина, се върнаха да работят в България, отколкото заминаха", разкри той.

Брашнаров потвърди, че няма сериозна световна софтуерна индустрия, като визира Германия, САЩ и Великобритания, която да ползва само местни таланти. „Ние трябва да имаме самочувствието, че сме достатъчно добре изградени, с достатъчно добри условия и да започнем да привличаме чужди висококвалифицирани специалисти", е мнението на председателя на Консултативния съвет на БАСКОМ.

Брашнаров посочи, че голяма част от останалия бизнес е разбрала, че конкурентоспособността е в пряка зависимост от дигитализацията. "Светът стана много бърз и се промени потреблението на софтуер. Ние излязохме от екраните на класическите компютри. В момента софтуер се потребява в 70% от случаите не през компютър, а през мобилен телефон, през колата, през хладилника. Той започва да става неотменима част от живота, и за добро, и за лошо", коментира експертът.

Брашнаров потвърди, че основният източник на таланти в софтуерния бизнес е българската образователна система, но съветва да се правят инвестиции, както и да се наблегне на преквалификацията на хора.

Какво е бъдещето на метавселената? Как се избира печеливша идея в стартъп общността, в която да инвестираш в ролята на бизнес ангел? Какъв ще бъде ръстът на заплатите в софтуерния сектор?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още