IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският финансов сектор с планове за извънредни ситуации заради Украйна

Allianz обяви, че е замразил експозицията си към руски държавен дълг

12:34 | 24.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският финансов сектор преминава през сътресения в четвъртък, след като Русия нападна Украйна. Германската компания Allianz заяви, че е замразил експозицията си към руски държавен дълг, а британският кредитор Lloyds обяви, че е в „засилена готовност“ срещу кибератаки, предава Ройтерс.

Германската банка Deutsche Bank заяви, че има подготвени планове за извънредни ситуации.

Акциите на водещите банки потънаха в началото на търговията. Индекс на европейските банкови акции се понижи с 4,2% в ранната търговия, което е над спада от 3% на индекса Euro Stoxx.

Банките със значителна дейност в Русия бяха ударени особено силно. Книжата на австрийската Austria's Raiffeisen Bank International поевтиняха с 9%, а на италианската UniCredit и френската Societe Generale – с по 5%.

По-рано в четвъртък руските сили изстреляха ракети срещу няколко града в Украйна и разположиха войски по бреговете, съобщиха официални лица и медии, след като президентът Владимир Путин разреши това, което той определя като специална военна операция на изток.

Европейските банки са с най-силна експозиция в света към Русия – особено тези във Франция, Италия и Испания, която е доста по-голяма от тази на американските кредитори, сочат данни на Банката за международни разплащания (BIS).

Германският регулатор BaFin заяви, че внимателно следи кризата.

Deutsche Bank и Allianz – две от най-важните финансови компании в Европа, и двете с дейност в Русия – заявиха, че са готови да изпълняват наложени санкции.

Allians – един от най-големите мениджъри на активи света, каза, че делът на руските държавни облигации в портфейла му „в момента в много нисък“ и че наскоро е приложил замразяване на тези ценни книжа в портфейла си.

Deutsche Bank, подобно на много кредитори през последните години, намали присъствието си в Русия, след като санкциите срещу страната бяха разширени.

Имаме подготвени планове за извънредни ситуации“, каза банката в свое изявление. Говорител е отказал да даде повече подробности.

Главният изпълнителен директор на Lloyds Чарли Нун каза пред репортери, че е банката е в „засилена готовност... вътрешно около контрола на киберриска и сме фокусирани върху това от доста време“.

Подготовката за потенциални кибератаки бе обсъждана на среща между правителството и лидерите на банковата индустрия по Русия в сряда.

Lloyds е в състояние на повишена готовност от „последните няколко месеца“, допълни Нун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
potten
преди 2 години
Кво прави логото на Първата Банка на снимката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още