IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия има нужда от европейския кеш повече, отколкото Европа от нейния газ

Стария континент внася над една трета от газа, който консумира, от Русия, но това е повече от 70% от руския износ на суровината

18:56 | 01.03.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Да надцениш позицията си на енергийните пазари рядко завършва добре. Когато арабските членове на ОПЕК обявиха петролно ембарго в резултат на октомврийската война от 1973 г., страните вносителки започнаха да разработват вътрешни петролни находища и алтернативни енергийни източници, което доведе до най-драстичния спад в потреблението на петрол, който светът някога е виждал.

Този факт представлява сериозна заплаха за Русия, ако тя се опита да използва позицията си на енергиен доставчик като геополитически лост след атаката срещу Украйна в четвъртък. Макар покачващите се цени на европейския газ и петролът, който надхвърля 100 долара за барел, да подсказват, че Москва държи всички козове, нейното предимство може да се окаже мимолетно. Това е така, защото въпреки зависимостта на Европа от руския петрол, Москва всъщност е много по-зависима от европейските си клиенти, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg.

От приблизително 465 милиарда кубически метра газ, които Европа е консумирала през 2020 г., руски тръбопроводи и пристанища за LNG (втечнен природен газ) са осигурили около 169 милиарда кубически метра, или над една трета от общия обем. Това звучи така, сякаш Москва контролира Стария континент, но зависимостта е още по-голяма в другата посока. Повече от 70% от руския износ на газ отива за Европа.

Европа има и друго предимство. Оформена около редица полуострови на ръба на Атлантическия океан, за нея е относително лесно да диверсифицира източниците на доставки, като се насочи към глобалния пазар на втечнен природен газ.

През последното десетилетие континентът вървеше бавно в тази посока. Терминалите, работещи в Европейския съюз и Обединеното кралство, са в състояние да приемат общо 196 милиарда кубически метра годишно, според Международния газов съюз (IGU) - малко повече от Южна Корея и само около две трети от капацитета на Япония.

Още по-лошо е, че те рядко са били използвани напълно. Вносът чрез тях през 2020 г. достигна само 89 млрд. куб. м., оставяйки свободен повече от половината капацитет. Увеличаването на използването на този източник в целия континент до ниво от около 90%, което е често срещано в страни като Китай, Белгия и Италия, може приблизително да удвои общия внос на втечнен газ.

Точно това се случва през последните седмици, тъй като „тънките“ спот доставки по тръбопроводи от Русия оставиха съоръженията за съхранение в Европа на тревожно ниски нива. Вносът на втечнен газ се е повишил през януари до приблизително 100% от капацитета, според консултантската компания Rystad Energy. Около 56% от този внос идват от САЩ.

Поддържането на този темп на внос обаче ще бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Повечето втечнен природен газ в океаните вече е договорен за клиенти, а общата глобална икономическа ситуация остави пазара особено затегнат, така че има много малко свободна суровина за запълване на европейските резервоари. В дългосрочен план ще трябва да се изградят повече хранилища, за да се поддържат заети инсталациите за регазификация през летните месеци, когато търсенето е по-ниско.

Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Оо, дядка, как си? Любимата ти пPocийка отива в тинята, за радост на цял свят. Включително и на Китай, който ще може легално и безнаказано да изнасилва Рашка през ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Явно полуженийту си'й напеклу, щом скочи на барикадата със сичките си позивни и полове... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
очевидно ти си с лявата.. резба... кой е дясната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Скоро, много скоро Пyттю и компания ще усетят топла болка изотзад. Еврейската група олигарси няма да му прости. Народа само ще се оплаква и то тихо, да не влезе в кауша, но господата олигарси едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 9
studioaa
преди 2 години
Европейския кеш има стойност 0, просто защото сам по себе си не може да се използва за нищо освен за бърсане на зоната под кръста. Нещото, което има стойност са европейските стоки, всъщност единствените европейски стоки със значителен успех на руския пазар са немските автомобили т.е руснаците няма да може да купуват немски коли. Но да погледнем какво става с другата страна - нефт и газ могат да се купят от САЩ или от други места на по-висока цена както и други суровини. Като цяло и двете страни са силно губещи, като европейците ще трябва да търпят много по-висока инфлация много по-висока от руснаците, а това най-вероятно ще значи край на еврото когато германците неизбежно го изоставят, а ние всички знаем, че те мразят инфлацията. Санкциите ще доведат до разпад на ес съвсем скоро, защото инфлацията ще доведе на власт националисти, а те ще погребат ес. САЩ реално ще пожертват еврото и еврозоната за да спасят доларовата си система и ние пак ще се окажем на губещата страна както винаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Искам да ви попитам и друго- как мислите- ще живеете ли нормално, ако сте руска гражданка в България, и когато вървите по улицата, всички минувачи се отдръпват от вас, сякаш страдате от лепра или йерсиния пестис; дърпат децата си демонстративно да не контактуват с вашите деца и ви гледат с презрение и омраза; в магазина не желаят да ви обслужат и сама не можете да си купите дори хляб, колкото и да кредитни карти на неруско или чуждо българско име да имате в чантата си...Досега руските граждани НИКОГА не са се сблъсквали с такова отношение от нас- българите- в Р.България, но вече е време да ви покажем, че сте граждани на вражеска за България държава, чийто президент заплаши и БЪЛГАРИЯ с ядрени оръжия. Или считате,че честта и достойнството са атрибут единствено на руснаците и граждани на други държави нямат правото да ги притежават и проявяват....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Лично мен изобщо не ме интересуват интересите на русия, защото не съм руска гражданка и нямам никакви контакти с лица с руско гражданство. НО- когато вашият президент заплашва БЪЛГАРИЯ- моята РОДИНА и ДЪРЖАВА, с употребата на ядрени оръжия, е редно да се запитам дали този човек не е за някоя московска психиатрия, вместо да е президент на тази държава. Също така си мисля- фактът, че руските граждани масово одобряват руската агресивна нападателна война в Украйна, означава, че те одобряват и употребата на ядрено оръжие срещу държави- членки на НАТО. Тогава- трябва ли да ме интересува техният жалък живот, опазването му и изобщо- техните проблеми, след като те се опитват да разрушат моят МИРЕН живот, а. Считам всички руски граждани, които не са протестирали в русия срещу руската агресивна война в Украйна, за ВИНОВНИ в това, че като руски гласоподаватели и електорат, са гласува за путин и с тяхно одобрение той не само извършва войната в Украйна, а и заплашва НАТОВСКИТЕ ДЪРЖАВИ с ядрени оръжия. Ако този смах888нат лили8888пут ми е насреща, с един шут на 10 сантиметровите си дамски токчета на Майкъл Корс ще му въздал дължимото за неговото поведение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Посланици и дипломати от ООН напуснаха залата по време на реч на външният министър на Русия, предаде Би Би Си. Дипломатическият бойкот започна още с първите думи на Сергей Лавров, а при приключването на словото му, залата бе почти празна.Въпрос- русия подписа ли и ратифицира ли Устава на ООН и по-специално - чл.2 ал.2, 3 и най-вече- ал.4, според която ''4. Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.'' ДА- ПОДПИСА И РАТИФИЦИРА. Е- какво имаме тук от страна на русия- имаме НАРУШАВАНЕ на това поето ЗАДЪЛЖЕНИЕ от русия. Точка. Всички други аргументи са извън сферата на правото и са ирелевантни за ПОДПИСАНИЯ И РАТИФИЦИРАН И ОТ РУСИЯ писмен многостранен международен договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ти , както винаги ше "шиибаш" или лявата или дясната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 8
serafima
преди 2 години
Поздрави от Виктория Нюланд, която разнасяше поничките по Майдана през 2013 г., хвалейки се, че САЩ са дали за революцията 5 милиарда долара: "*** the EU!" Икономист съм, но няма да се намесвам в разговора ни от тази позиция. Нека всеки си остане с мнението. Само че защо ВСИЧКИ досегашни постове ТУК са ТОЛКОВА МНОГО загрижени за интересите на Русия???!!!! Нали НЯМА праблеми за ЕС. И съвет - нека не чете законодателството на ЕС. Нека не чете и за регреса на еврозоната от кризата насам - вече 13 години. Да не чете и за конвергенцията. "Наскоро излезе една книга "Икономически растеж и конвергенция в ЕС", изд. на БАН "Проф. М. Дринов".Както някой е писал, ще поживеем и ще видим (руска поговорка). От първите санкции Русия излезе И с плюсове, изразяващи се в диверсификация на производството (което иначе е трудно да се постигне) и разшираване на икономическите връзки (и влияние) с други страни в света.Живи и здрави да бъдем и ОТКРОВЕНИ след време за това какво мислехме и какво излезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още