IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един показател в САЩ потвърди рекордната инфлация в страната

Ценовият индекс на разходите за лично потребление в САЩ е нараснал с 5,2% до най-високото си ниво от близо 39 години

17:04 | 25.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Ценовият индекс на разходите за лично потребление в САЩ - предпочитан от Федералния резерв измерител на инфлацията в страната - е нараснал до най-високото си ниво от близо 39 години насам, пише CNBC.

Основният показател се е увеличил с 5,2% на годишна база през януари, показаха данните на министерството на търговията в САЩ. Това е повече от очакванията на Dow Jones за ръст в размер на 5,1% и е най-голямото повишение от април 1983 г. насам.

Общият индекс, включващ цените на храните и енергията, е нараснал с 6,1% (най-голям ръст от февруари 1982 г.).

На месечна база основният показател е отбелязал повишение от 0,5 на сто в съответствие с прогнозите, а водещият индекс – от 0,6 на сто.

Цената на енергията се е повишила с 1,1% през януари, докато храните са поскъпнал с 0,9 на сто. Инфлацията при услугите леко се е забавила до ръст от 0,4 на сто.

Данните от доклада на министерството на търговията показаха още, че темпът на растеж на потребителското търсене се е ускорил повече от очакваното, достигайки 2,1% спрямо очакванията за 1,6% ръст. Доходите са останали без промяна в първия месец на 2021 г. на месечна база, което е по-добър резултат от очакванията за понижение от 0,3%.

Поръчките за дълготрайни стоки са нараснали с 1,6% на месечна база през януари. За сравнение - очакванията бяха за 0,8% повишение. Личните спестявания са достигнали 1,17 трлн. долара или това е ръст от 6,4% (най-бавния от декември 2013 г.).

„Като цяло изглежда, че икономиката е в по-добро състояние, отколкото се опасявахме, което предполага, че Фед ще продължи с планираните си лихвени повишения от март, въпреки че конфликтът в Украйна прави увеличението от 50 базисни пункта по-малко вероятно“, каза главният икономист за САЩ в Capital Economics Пол Ашуърт.

По-рано този месец данните на министерството на труда показаха, че инфлацията в страната се е ускорила до 7,5% на годишна база, което е било най-високото ниво на индекса на потребителските цени от февруари 1982 г. - връх, който бе очакван от пазара. В същото време покачването на цените надмина очакванията на анализаторите, анкетирани от Dow Jones, които бяха за увеличение в размер на 7,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Прилага се лош начин за емитиране на долари. Допусканата държавна парична грешка е водещата причина за инфлацията в САЩ.The Federal Reserve System не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от лошия начин за емитиране на долари. Ако се прилагаше добър метод за емитиране на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове. Постижимо е подобрение. Въвеждането на добър метод за емитиране на долари е условие за устойчиво въздействие срещу инфлацията в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
Пазарят може да бъде излъган за определен период от време , но след това той си взема всичко + лихвите, разбира се. На което сега сме свидетели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 2 години
Да вдигнат лихвите, а не камо да дават акъл на Ердоган да ги вдига хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още