IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея обвини САЩ за войната в Украйна

Междувременно Китай обяви, че не е готов да подкрепи използването на санкции срещу Русия

09:21 | 27.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Северна Корея за първи път официално коментира ескалацията на кризата в Украйна и обвини САЩ за конфликта.

„Основната причина за кризата в Украйна се крие във високомерието и произвола на САЩ", се казва в публикация, публикувана на уебсайта на външното министерство в Пхенян в събота, цитирана от DPA.

В нея се казва, че Вашингтон се стреми към „военно господство, пренебрегвайки законните искания на Русия за нейната сигурност".

Позицията трябва да се разглежда като „сдържан" официален отговор от страна на Северна Корея, казва Пак Уангон, професор по севернокорейски изследвания в Ewha-Womans Universiy в Сеул. „Изводът е, че за всичко са виновни САЩ“, добавя той. 

Заедно с Китай Русия е една от малкото държави, които са приятелски настроени към Северна Корея.

Междувременно Китай не е готов да подкрепи използването на санкции, съобщи китайското външно министерство в Twitter в неделя.

„Китай не подкрепя използването на санкции за решаване на проблеми и е против едностранните санкции, които нямат основание в международното право", цитира министерството изявление на китайския външен министър Ван И. В телефонен разговор с германския министър на външните работи Аналена Бербок министър Ван е заявил, че Съветът за сигурност на ООН трябва да допринесе за разрешаването на настоящата криза, вместо да предизвиква нови конфронтации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
браво на дебелия Ким ... най адекватната констатация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още