IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин привежда руските сили за ядрено възпиране в повишена готовност

Руският президент заяви, че водещите сили в НАТО са направили "агресивни изявления" спрямо страната му

15:53 | 27.02.22 г. 72
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин разпореди силите за ядрено възпиране да бъдат приведени в повишена готовност в неделя на фона на напрежението със Запада заради инвазията му в Украйна, предаде AP.

Говорейки на среща с висши свои служители, Путин е заявил, че водещите сили на НАТО са направили "агресивни изявления" заедно със Запада, налагайки тежки финансови санкции срещу Русия, включително срещу самия него.

Това означава, че Путин е наредил ядрените оръжия на Русия да бъдат приведени в повишена готовност за задействане. Той е възложил на руския министър на отбраната и на началника на Генералния щаб на военните сили да поставят силите за ядрено възпиране в "специален режим на бойно дежурство".

"Западните страни не само предприемат неприятелски действия срещу страната ни в икономическата сфера, но и висши служители от водещи членки на НАТО направиха агресивни изявления по отношение на страната ни", каза Путин в коментар, излъчен по телевизията.

Заповедта му повишава заплахата, че напрежението със Запада заради инвазията в Украйна може да доведе до използване на ядрено оръжие.

Тази седмица руският лидер заплаши, че ще отмъсти на всички страни, които се намесят пряко в конфликта в Украйна, и специално повдигна темата за статута на страната му като ядрена сила.

Посланикът на САЩ в Организацията на обединените нации реагира на новините от Москва, докато участваше в телевизионно предаване в неделя.

"Президентът Путин продължава да ескалира тази война по начин, който е напълно неприемлив", заяви посланик Линда Томас-Грийнфийлд. "И ние трябва да продължим да осъждаме действията му по най-силния, най-силния възможен начин".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 2 години
Не късий, а просто къ.со.пиш.ко.веца, затова е такъв нервак, щото политиката на вечни войни остави Русия без мъже, а с толкова много бясни нимфоманки как се управлява ????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тези "притеснения" са нищо повече от поредната купчина лъжи, ползвани за повод за нападения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Пуканков, я кажи, имаш ли по-добро решение на руските притеснения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Путин все повече прилича на Ким Ракетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Да си припомним и един друг руснак, 40 години по-рано https://***.dw.com/bg/%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0/a-5492671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Путин ще защити Русия от НАТО, като унищожи целия свят и собствения си народ. За няколко дена Путин успя да задмине Хитлер, всички американски президенти, Сталин, оня китаеца, северно корееца и всички други луди политици в световната история. Този пич е решил твърдо да се бетонира като номер едно във всички класации за вечни времена. Бедното момче от КГБ, което унищожи сета хахаха Жалко че няма да има кой да направи филм за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Бабо Серафимо, не е лошо твоята политическа приятелка Гълъбова, да ти изпише нещо за забавяне на мозъчната регресия. То не че в България има ефективни такива медикаменти, но в прогнилите САЩ има един такъв обнадеждаващ препарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 10 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Джо Байдън приведеде противоракетната отбрана на САЩ в пълна бойна готовност и се отгаде на заслужена почивка през уикенда. Нещата изобщо не са сериозни, защото краят на руската империя е ясен за всеки който малко е изучавал история. За щастие генералитетът в Москва не си е загубил разсъдъка, като путин. И мен лично леко ме притеснява едно старо негово изказване от рода, защо светът трябва да съществува ако русия я няма, но вярвам че има кой да предотврати немислимото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
** = М. А
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 9
serafima
преди 2 години
Путин - ясно, но какво прави непобедимият и виждащ отвсякъде КОЛОС на политиката на САЩ и света Джо Байдън? Нещо си трае от няколко дни, след като упорито залагаше на 16-ти февруари като ден на нападение (то пък не се случи), а сега НИКАКЪВ го няма. Двама-трима тук пишат злобни и безсмислени глупотевини, а хората им отговарят с минуси, заради което си мисля, че ненапразно с техните фикс идеи умуват за лечебни заведения при д-р Гълъбова. Нещата са МНОГО СЕРИОЗНИ, за да си чешат езиците и злобата някои не особено умни политикани. Пък и дали хората ги интересуват точно те?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още