IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Беларуската армия може също да атакува Украйна

В петия ден от началото на военните действия има нови удари срещу големи украински градове

10:32 | 28.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

По данни на американското разузнаване Беларус може да се присъедини към военната инвазия на Русия в Украйна още в понеделник. Решението на беларуския лидер Александър Лукашенко да изпрати войници в съседната страна зависи от изхода на преговорите между Русия и Украйна, съобщи агенция AP, цитирайки високопоставен служител на американското разузнаване. Подобна информация има и Washington Post.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял по телефона с беларуския си колега Александър Лукашенко, който го е уверил, че няма да праща беларуски части в Украйна.

На референдум вчера Беларус одобри отказа от статут на неядрена държава. Това  означава, че страната може да приема за постоянно ядрени оръжия и руски военни части.

Преговорите между Русия и Украйна трябва да се проведат в град на границата с Беларус. Украинската делегация, която ще преговаря с Русия, ще бъде ръководена от Давид Арахамия - ръководителят на парламентарната група на управляващата президентска партия „Слуга на народа“. Това става ясно от съобщения на украинската агенция УНИАН. Тя цитира Арахамия, според когото ръководената от него делегация ще чуе предложенията на руската страна, след което биха били възможни каквито и да е обсъждания. Руската делегация пък е ръководена от Владимир Медински, съветник на президента Владимир Путин.

Междувременно в петия ден от началото на военните действия има нови удари срещу големи украински градове. Според информация от украинската страна в близкия до Беларус град Чернихив бомбардировки е имало през цялата нощ. Уцелени са сграда, приютяваща детска градина, магазин в центъра на града и 5-етажна жилищна сграда. Засега се съобщава за един пострадал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Пълни глупости, просто се видя, че "втората най-силна" армия има едни ядрени ракети и всичко друго е "кула от карти". Мога само да си представят с какво желание ще се бият от Беларус за Русия, няма да се учудя, ако половината минат на украинска страна, още докато пресичат границата. Путин всячески се мъчи в момента да спечели нещо от тая война, в момента дори да спечели цяла Украйна, накрая пак ще е губещ в следващите 10-20г, докато икономиката му, успее да се оправи (ако предположим, че санкциите ще се вдигнат след края).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не си никакъв пророк, а прозззт кремълски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
коя армия? тая дето не можа да се справи с демонстрациите, та викна оная армия дето сега яде бой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
Repoman
преди 2 години
ЕС и САЩ взеха много грешно решение да изпращат оръжие на Украйна, защото това води до поляризация и засилване на противопоставянето. Русия заплаши с ядрено оружие, държавите които не са от западния блок като виждат как запада действа по двоен стандарт и те си правят извода и са тласкани да заемат противоположна позиция. Да не съм лош пророк, но май някой на много на запад търси как да направи ядрен конфликт, че да оправи огромните дългове на САЩ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още