IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След десетилетието на технологиите може би се задава такова на суровините

Някога модерната идея, че по-младите „дигитални“ хора ще живеят за преживявания, а не за неща, се изпарява

21:23 | 08.03.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Показателно е, че технологиите са най-зле представящата се група на фондовите пазари тази година; най-добре са старомодните физически суровини като метали и енергия. Много коментатори приписват тези ходове на покачващите се лихвени проценти, които са склонни да вредят на акциите на растежа, каквито са технологичните, и да помагат на акциите на стойността, като суровините, които сега са подпомогнати и от страха, че войната в Украйна ще наруши доставките им, пише за Financial Times Ручир Шарма, председател на Rockefeller International.

Но се случва нещо по-фундаментално, предхождащо с много руския поход към Киев. Исторически, технологиите и суровините следват противоположни цикли. Когато първите процъфтяват в продължение на десетилетие, вторите линеят; и обратното. Предишният голям обрат дойде през 2001 г. и сега вероятно сме в разгара на друг.

Данните от 20-те години на миналия век показват, че суровинните акции се достигнали до доминираща пазарна позиция през 50-те и 70-те години, постигайки връх от около 60% от общата пазарна капитализация в САЩ през 1980 г., когато технологиите са имали около 20% дял в нея. После делът на технологичните и свързаните с тях сектори нарасна до 50% от пазарната капитализация към 2000 г., когато суровините спаднаха до едва 10%.

Превъртаме напред към днешния ден: след като се бяха сринаха при спукването на дотком балона, делът на технологиите се повиши обратно до 40 процента, но сега изглежда готов за ново сътресение при свръх лансираните и надценени книжа. Суровините, включително енергията и материалите, току-що излизат от рекордно ниското ниво от едва 5% от пазарната капитализация в САЩ и изглежда са готови за нов силен период.

Преди пандемията да засили неимоверно инвеститорския интерес към всичко цифрово и виртуално, бизнесът все още инвестираше повече в старата икономика на физически структури и оборудване, отколкото в новата икономика на софтуер и изследвания. Но разликата бе започнала да намалява. През миналата година инвестициите в новата икономика за първи път надминаха тези в старата, и сега представляват около 52% от съвкупните капиталови разходи.

Техно маниите са склонни да губят пара, когато инвеститорите осъзнаят, че наливат пари във все по-невероятни и нерентабилни идеи. В САЩ пазарната капитализация на нерентабилните компании сега е 2,6 трилиона долара, като 85 процента от тази сума се падат на технологични компании.

Признаци, че последният технологичен подем е отишъл твърде далеч, се появиха миналата година, когато визията за бъдещия интернет като триизмерна „метавселена“ се пренесе от сферата на научната фантастика в медийните заглавия. Към средата на 2021 г. корпорациите споменаваха думата „метавселена“ 100 пъти в пресконференциите си за тримесечните печалби, спрямо само веднъж годишно преди това. През октомври, надявайки се да яхне вълната, Facebook промени името си на Meta.

Дори преди грабващия заглавията спад в цената на акциите на Meta през януари, много други технологични акции спадаха, тъй като инвеститорите започнаха да разглеждат по-внимателно техните перспективи. В другия край на спектъра цените на всички физически неща се покачваха, включително къщи, коли, товари, както и материалите и енергията, необходими за тяхното изграждане и захранване.

Някога модерната идея, че по-младите „дигитални“ хора ще живеят за преживявания, а не за неща, се изпарява. В световен мащаб цените на жилищата се повишиха миналата година с най-бързия темп от 1980 г. насам, движени от по-младите купувачи. Оказва се, че дигиталните хора също се нуждаят от физически подслон - и се нуждаят от коли, след като се преместят в предградията. Милениълите (родените между 1980 и 1995 г. – бел. прев.) предизвикаха ново търсене на автомобили.

Реквиемите за материалното бяха особено преждевременни при суровините. Въпреки че натискът за повишаване на цените се влоши поради предизвиканите от пандемията недостиг и сривове във веригата за доставки, които вероятно ще бъдат временни, ковид не е единственият фактор, ограничаващ доставките.

Зелената политика направи немодерно, дори отблъскващо, да се инвестира в нови петролни находища, мини или топилни предприятия. Миналата година, след десетилетие на слаби инвестиции в производството на суровини, енергийните компании за първи път от 1988 г. похарчиха по-малко за нови доставки, отколкото отписаха като амортизация. В същото време изграждането на по-екологична икономика повишава търсенето на изкопаеми горива и метали като мед и алуминий. Електрическата кола изисква над три пъти повече мед от тази на бензин. Вятърната електроцентрала изисква от три до десет пъти повече мед от предшественика си на изкопаеми горива, в зависимост от това дали е на сушата или в морето.

Миналата година имаше кратък и аномален период, когато технологичните и суровинните акции се покачваха заедно. Но през ноември първите се сринаха, а вторите - не.

Светът е недостатъчно инвестиран в суровини и прекомерно инвестиран в технологии, като моделът на редуващи се десетилетни цикли между двете се утвърждава отново, посочва Шарма. През първите десет години на новото хилядолетие популярно мото беше, че данните са новият петрол. Сега започваме да чуваме как „петролът е новите данни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
И аз това питам- къде са ви суровините за производството на лекарства за диабет, руски сульовци;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Мдам. А КЪДЕ са суровините - сулювци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Икономиката, глу пако! ;) :lol: Или преведено на твоя пролетарски език - след десетилетие на кротко живуркане из офисите на добре печелещи IT компании, такива "програмисти" като тебе може да се наложи да се боричкат за комат хлебец с уиндоуса по компютрите в счетоводство на некоя мина ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
алаблизми.... да го преведа от журналистически на човешки език... след десетилетие на програмисти, иде десетилетие на миньори, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Начи таквиз като тебе каквото можаха ус.раха и сега младите да се оправят? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Е, можеше да се драснат два-три реда и за факта, че напр. уърк стейшъните са доста кът в България; че за сериозна видеокарта се чакаше два- три месеца; че компютрите, които се внасят у нас, масово са за гейминг- имаше внос дори на Alienware - нещо, немислимо за България допреди 2-3 години; но пък се внесе само 1 комп за работа- напр. за вдигане на виртуален СИЕМ / и той, разбира се, кацна в семейството ми/, проблема с чиповете заради изкупуването на видеокарти, компютри и чипове за майнинг на биткойни във фермите и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Ай стига с тая бензиностанция с ракети, ве...Ако ще, 5 милиона диамантени мини да има русия- все тая- договорите с русия струват по-малко от хартията, върху която са написани. Явно никога не си правил собствен бизнес и не знаеш, че най- важното в бизнеса не е суровината, а ДОВЕРИЕТО на контрагентите ти в теб като бизнес партьор- нещо, което русия срина, защото се управлява от руски неонацист, който води руска агресивна война в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Младите да се оправят. Всяко поколение си има своите проблеми. На моето поколение ни се случи да живеем в интересни времена, какво ли не ни мина през главите- смяна на икономическата и политическата система, хиперинфлация, плащане на заем от 10 милиарда от МВФ, икономическо оттласкване на държавата от дъното, а сега- пандемия от ковид и война. Ами, аз казвам- стига толкова- време е да се берат плодовете на труда ни и да се живее нормално и доста по-спокойно. Пожелавам на всички от моето поколение да могат да го реализират. А младите- да си живеят живота, да се реализират, докато и те на свой ред не достигнат до зрелостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
alphaomega
преди 2 години
Виртуалната бомба е ясна. Но само почакайте да се спука зелената бомба!Да видите как ще се озъби света като стане ясно че не можем да замени двигателите с вътрешно горене тъй като ресурсите за батериите пак се намират в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Както казва Лао Дзъ: "Какво кара мътната вода да се избистри? Покоят!" Когато се разнесе медийната идеологическа пушилка, ще се избистри истината кое е важно и кое не, с какво и без какво човешкото съществувание в днешния му вид може да съществува и кой е силен и кой - слаб... Това за тик вите, които требва да чакат, за да прогледнат. Умните си го знаят по дифолт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още