IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът поиска подпомагане и заради войната в Украйна

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати до премиера предложения за спешни мерки

18:09 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) отправи до премиера предложения за спешни мерки във връзка с войната в Украйна с искане за сътрудничество и подпомагане.

Българският бизнес e готов да наеме на работа украински граждани, които потърсят и получат закрила от България. На пазара на труда биха могли да се наемат около 200 хиляди украински граждани, пише в писмото. От бизнес средите напомнят, че съобразно действащите нормативни изисквания лицата в процедура по предоставяне на международна закрила имат правото да работят 3 месеца след подаване на молбата за закрила. Ето защо АОБР предлага правителството да разработи целева програма, насочена към намаляване на сроковете за получаване на бежански/хуманитарен статут за украински граждани, която да действа за ограничен период от време, като позволи нормални условия на живот и труд на украинските граждани. Подобна програма може да подкрепи и работодателите, осигуряващи заетост на тези лица, като поема част от средствата за издръжката за определен период от време. Изграждането на база данни по професии и умения на тези лица ще позволи по-лесното им интегриране на пазара на труда, смятат от бизнес организациите в България.

Успоредно с мерките за справяне с хуманитарната криза работодателите настояват и за две спешни антикризисни мерки - за овладяване на тежката ситуация на пазара на електрическа енергия и предотвратяване на енергийна криза, и за подпомагане на българските компании от загубата на международни пазари и затруднени транспорти връзки.

Във връзка с първото бизнесът иска удължаване на срока на действие на компенсациите на потребителите на електроенергия на свободния пазар за цените на тока за месеците от април до юни. Наред с това предлага ново ценово решение след мораториума (около 5% увеличение е постижимо и поносимо), както и работа на максимални обороти на държавната енергетика и контролираните от нея генерации (ТЕЦ1 и ТЕЦ3 в МИ), неограничаване на износа и използване на печалбите за компенсиране на потребителите на електроенергия и газ в страната. Сред предложенията е и бързо приемане на облекчения (уведомителен режим) на административните процедури при изграждане на ВЕИ-та само за собствено потребление и спиране на продажбите от "Чирен" и запасяване с горива.

Бизнесът иска и да се настоява пред Европейската комисия за временно регулиране на пазара на СО2-квоти (нови емисии, фиксиране на цени, отстраняване на финансови институции като купувачи).

Относно подпомагане на българските компании от загубата на международни пазари и затруднени транспорти връзки АОБР предлага:

- Увеличаване на дела на пряката подкрепа на предприятията в Националния план за възстановяване и устойчивост;

-  Финализиране на преговорите с ЕК по оперативните програми за периода 2021-2027, като също се ревизира и значително намали делът на финансовите инструменти;

-  Изполване на капацитета и инструментите на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за подпомагане на браншовете, които търпят най-големи загуби от затварянето на международни пазари чрез инициативи за диверсифициране на износа и навлизане на нови пазари;

- Съдействие за осигуряване на алтернативни транспортни връзки към зони, близки до военния конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още