IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панета: ЕЦБ трябва да отложи прекратяването на стимулите

Войната в Украйна и санкциите срещу Русия увеличават несигурността и е необходимо търпение, смята представителят на ЕЦБ Фабио Панета

21:27 | 28.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: </em>Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Засега Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да отложи прекратяването на още стимули, тъй като войната в Украйна увеличава несигурността и банката все още има нужда от доказателства, че инфлацията няма да се забави под целевото равнище. Такова мнение изрази членът на УС на ЕЦБ Фабио Панета, пише Ройтерс, цитиран от Nasdaq.

Предвид натрупването на ценови натиск ЕЦБ подготвяше пазарите за допълнително свиване на стимулите на следващото заседание на банката през март, но войната в Украйна може би ще осуети тези планове.

Въпреки че по-консервативните банкери смятат, че ускорилата се инфлация, породена от поскъпналата енергия, все още изисква по-бързо прекратяване на покупките на облигации, някои по-гълъбови* представители на ЕЦБ, включително Панета, апелират за търпение, като се има предвид несигурните икономически последици от войната и свързаните с нея санкции.

"Би било неблагоразумно да продължим (с прекратяването на стимулите), докато нямаме силно потвърджение, че реалната и очакваната инфлация устойчиво се забавя до ниво от 2% в свят на по-затегнати финансови условия“, каза Панета, според когото опасността от вкореняването на високата инфлация „изглежда овладяна към момента“.

„Ако отговорим на фалшивия сигнал и реагираме на инфлация, която може да не е устойчива, може да задушим възстановяването. Целта ни трябва да е да придружим възстановяването с лека намеса, взимайки умерени и внимателни стъпки“, допълни централният банкер.

По отношение на кризата в Украйна Панета увери, че ЕЦБ ще предприеме необходимите мерки. „ЕЦБ има готовност да действа, за да избегне всякакви дислокации на финансовите пазари, които биха могли да са в резултат на войната в Украйна, и за да защити прехода на паричната политика“

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
При всякаква парична политика, Европейската централна банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и щети от лошия начин за емитиране на евра. Накратко за ситуацията: Прилага се лош начин за емитиране на евра. Допусканата европейска парична грешка е водещата причина за инфлацията в еврозоната. Ако се прилагаше добър метод за емитиране на евра, правителствата от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове. Постижимо е подобрение. Въвеждането на добър метод за емитиране на евра е условие за устойчиво въздействие срещу инфлацията и други щети в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още