IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария също налага санкции на Русия

Мерките обхващат президента Путин, премиера Мишустин, външния министър Лавров и олигарси, близки до Путин

18:37 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцария се присъединява към санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, реши Федералният съвет в Берн в понеделник във връзка с продължаващата война в Украйна

Правителството съобщи, че активите на лица и компании са блокирани с незабавен ефект.

Финансови санкции срещу руския президент Владимир Путин, министър-председателя Михаил Мишустин и министъра на външните работи Сергей Лавров също ще бъдат наложени с незабавно действие.

Това е отговорът на Швейцария на сериозните нарушения на международното право, за които са отговорни тези лица, посочва се в съобщението.

Освен това, в съответствие с мерките, предприети в други европейски държави, швейцарското въздушно пространство ще бъде затворено от 15:00 ч. централноевропейско време за всички полети от Русия и за всички движения на въздухоплавателни средства с руски регистрационни номера.

„Само историята може да каже дали подобен ход може да се повтори… Швейцарският неутралитет остава непокътнат, но, разбира се, стоим на страната на западните ценности“, коментира президентът и външен министър на страната Игнацио Касис на пресконференция, предава Ройтерс.

Швейцария не е налагала санкции в редица кризи, дори когато Русия анексира Крим през 2014 г. Изключение се прилагаше за санкции на Съвета за сигурност на ООН, който трябва да прилага съгласно международното право.

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел приветства този ход и го определи  като "добра новина", заради която прехвърлянето на пари в Швейцария вече няма да помогне на руските олигарси.

Швейцария се опитва да поддържа криволичещ баланс между показването на солидарност със Запада и запазването на традиционния си неутралитет, който според нея може да я направи потенциален посредник в конфликта. Нараства обаче натискът над правителството и от местната общественост, която протестира с призив властите да застанат на страната на Запада срещу Москва.

Касис допълва, че на петима олигарси, близки до Путин, им е забранено да влизат в страната, но не коментира имена.

По думите на финансовия министър на Швейцария Уели Маурер финансовият сектор на страната може лесно да поеме удара на санкциите. „Често се говори, че Русия е най-важният финансов играч за Швейцария, но не е, тя е по-скоро второстепенен играч“, допълва Маурер.

През 2020 г. руснаците са държали близо 10,4 млрд. швейцарски франка (11,33 млрд. долара) в Швейцария, показват данните на Швейцарската национална банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още