IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2,4 млрд. жени по света нямат равни икономически възможности

В 86 страни на жените им се ограничава правото на работа, 95 не гарантират равно заплащане за равен труд, според Световната банка

21:19 | 01.03.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

На около 2,4 млрд. жени в трудоспособна възраст не се предоставят равни икономически възможности и 178 държави поддържат законови бариери, които пречат на пълното им икономическо участие.

Това се посочва в доклада на Световната банка „Жените, бизнесът и законът“ за 2022 г., публикуван днес.

В 86 държави жените са изправени пред някаква форма на ограничаване на работата, а 95 държави не гарантират равно заплащане за равен труд, посочва се в документа.

В световен мащаб жените все още имат само три четвърти от законните права, предоставени на мъжете.

Само 23 държави са променили законодателството си през 2021 г., за да насърчат икономическото приобщаване на жените, пише още в доклада.

„Разликата между очакваните доходи на мъжете и жените през целия живот в световен мащаб е 172 трлн. щатски долара – почти два пъти годишния БВП на света“, казва Мари Пангесту, управляващ директор на Световната банка за политиката за развитие и партньорствата. Тя призовава правителствата да ускорят темпото на правните реформи, така че жените да могат да реализират пълния си потенциал и да се възползват напълно и еднакво от него.

Експертите на Световната банка преглеждат и правят оценка на законодателството в 190 държави по света в областите, които засягат икономическото участие на жените – мобилност, работно място, заплащане, брак, родителство, предприемачество, активи и пенсии. Само 12 държави, всички част от ОИСР, имат законово равенство между половете, показват резултатите от проучването.

Тази година институцията е направила и проучване в 95 държави на законите, регулиращи грижите за децата.

Регионите от Близкия изток и Северна Африка и Субсахарска Африка продължават да изостават сериозно с овластяването на жените, но същевременно отбелязват и най-голямо подобрение в сферата на законодателството. Габон се откроява с цялостни реформи в своя граждански кодекс и приемането на закон за премахване на насилието срещу жени.

В световен мащаб най-голям брой реформи са направени за родителството, заплащането и работното място. Реформи са се съсредоточили и върху защитата срещу сексуален тормоз при заетостта, забраната на дискриминацията по пол, увеличаването на платения отпуск за новите родители и премахването на ограничения за работа за жените.

В целия свят 118 икономики гарантират поне 14 седмици платен отпуск за майките. Повече от половината (114) от икономиките предоставят и платен отпуск за бащи, но средната продължителност е само една седмица.

Все по-голям брой икономики също така инвестират в грижи за децата, за да подобрят уменията им и да дадат възможност за пълноценно икономическо включване на жените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Когато не те щипят, не подскачай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''друго физическо'' да се чете ''друго физическо лице''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''....Става, понеже мъжете вземат различни решения, имат различни умения и оптимизират работата си по различен начин....'' Tцъ, тцъ, тцъ...Ама за всички мъже ли става въпрос, че не се разбира;0 И за кои точно професии става въпрос- че и това не се разбира...При хипотезата на служители ниво джуниър- да, мъже и жени може да се побутвате взаимно- и без това доста от вас не са научени изобщо на спазване на елементарна дисциплина и отговорност...Мога само да Ви заявя, че все още на никое друго физическо от мъжки биологичен пол не се е налагало да ме ''побутва'' или да върши моята работа вместо мен и така- около 22 години.Да- не съм джуниър служител в офис, а адвокат. Възражения;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
РАВЕН ТРУД... Доста интересни бяха данните от UBER... И там някакси жените излязоха онеправдани, измамени и по-ниско платени... Е как става, като UBER софтуера не се интересува от пол? Става, понеже мъжете вземат различни решения, имат различни умения и оптимизират работата си по различен начин. И съответно, мъжете изкарват повече накрая. Ама не това се търси като информация за политическата пропаганда. Милите онеправдани ефирни създания. Трябва да ти побутваме, за да сме равни. Ммм опа това сега правилно ли е според политкоректността, или не е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
сменят плочата , че пропагандата много взе да се дъни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Още не е приключила войната в Украйна, рано е за тия тревоги по равноправието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още