IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България прекратява членството си в Международната инвестиционна банка

Правителството обсъжда освобождаване от тол такси на конвоите с хуманитарна помощ за Украйна, които преминават през територията на България

14:58 | 02.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Лена Бориславова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Лена Бориславова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България прекратява членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. Решението е било взето по време на днешното (2 март) заседание на Министерския съвет, анонсира началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Изтеглянето на страната от тези финансови институции е съгласувано с всички държави от ЕС, допълни още тя.

България е сред учредителите и на двете финансови институции. Международната инвестиционна банка, чието седалище е в Москва, е с уставен капитал в размер на 2 млрд. евро. Участието на България в него е в размер на 123 млн. евро, или 12,9% от уставния капитал.

В банката, създадена през 1970 година, членуват още Виетнам, Куба, Монголия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария и Чехия.

Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) е създадена още през 1963 година. В нея членуват още Виетнам, Монголия, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на банката е 400 млн. евро, като делът на България възлиза на 7,56%, или 15,1 млн. евро. Седалището на МБИС също е в Москва.

От началото на ескалацията на напрежението в Украйна българските служби за сигурност са в повишена степен на готовност, коментира още Бориславова след края на заседанието на правителството. Тя уточни, че в момента се проверява информация за руски гражданин с дипломатически имунитет, който е осъществявал нерегламентарана разузнавателна дейност.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев съобщи за проведено разследване за шпионаж в полза на Русия, застрашаващ националния интерес на България.

По време на заседанието на Министерския съвет е била одобрена и хуманитарна помощ за Украйна под формата на медицинско оборудване и медикаменти. Обсъдено е и освобождаване от тол такси на конвоите с хуманитарна помощ за Украйна, които преминават през територията на България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
СпретеВойната
преди 2 години
Защото са коне с капаци, без мнение в интерес на обществото, което (уж) ги е избрало. Същото виждаме и с ЕС --> НАТО (САЩ) нееднократно заявяват, че няма да влизат в конфликта, но в същото време активират рестрикционните действия на ЕС и Япония, реалните им сателити.Лошото е, че хора, които по никакъв начин няма да изпитат последствията от евентуален по-мащабен конфликт, творят на свобода от името на мнозинство, което не са запитали какво желае. Няма място за сляпо следване на чужди доктрини, обикновените жители на всяка от страните искат животът им да продължи нормално (колкото и изкривен да беше от К-19). Нито САЩ имат място с ядрени оръжия на територията на Европа, нито Русия е адекватна с крайните си действия на военна офанзива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Quandt
преди 2 години
Добре, бе, разбирам за ситуацията. Нито става дума за нещо значимо, нито пък са и кой знае колко активни банки. Защо обаче се бърза с подобни решения в момента? Защо бързаме да горим всеки възможен мост? Нито става дума за банки с някаква тежест, нито като демонстрация показва нещо, нито пък е и разумно да бъдем толкова проактивни в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още