IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing и Airbus спират доставките на самолети за руски авиокомпании

Руската авиация е силно засегната от санкциите на Запада, а въздушното пространство е затворено за превозвачи от страната

15:05 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

В отговор на войната в Украйна и западните санкции Airbus и Boeing спират доставките за руските авиокомпании. Авиокомпаниите вече няма да получават и резервни части или техническа поддръжка, обявиха в сряда двата производителя на самолети.

Съвместното предприятие ECAR, което Airbus управлява заедно с руския финансов инвеститор Systema и индустриалната холдингова компания Kaslol и в което работят около 200 инженери, също преустановява работа. Не е ясно дали ще може да продължи да работи в условията на санкциите, заяви Airbus, цитирана от DPA.

Производителите на самолети реагират на наказателните мерки, наложени на авиационната индустрия след нахлуването в Украйна, които изолират руския авиационен сектор в международен план. Модел за това са санкциите срещу Иран и Северна Корея. Възможно е обаче последиците да са много по-сериозни, тъй като руският пазар е по-голям от иранския или севернокорейския. Освен това съществува силна зависимост от западните доставчици.

Според изчисленията на консултантската компания IBA през миналата година на Русия се падат около 6% от световния въздушен трафик. Капацитетите са били над нивото отпреди избухването на пандемията, а руските авиокомпании бяха считани за надеждни клиенти за лизинговите компании. Големият вътрешен пазар играе важна роля - в огромната страна много разстояния могат да се изминат само със самолет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още