IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната асоциация: Горивата ще поскъпват, но 4 лв. за литър е преувеличение

Психозата, че рафинерията затваря, е типично българска - населението се информира от социалните мрежи, каза председателят на Българската петролна и газова асоциация

14:08 | 03.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Горива на пазара има, складовете работят, а паниката от изминалия ден е предизвикана от слухове и нерви. Това заяви Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Рафинерията на "Лукойл" до Бургас работи на пълна натовареност за вътрешния пазар, като дори изнася за Румъния и други пазари, увери Терзиев.

"Психозата, че рафинерията затваря, е типично българска - населението се информира от социалните мрежи... Цените ще са сигурно високи за известно време, но няма нужда от паника. Цените на горивата ще пълзят още нагоре, но нива от 3,20-4,00 лв. за литър са силно преувеличени", коментира той.

Заради повишеното търсене в сряда са били отворени извънредно складове, тъй като някои бензиностанции са изчерпали наличното си количество - според Терзиев само между 17 и 22 часа в сряда са били продадени в пъти повече количества, "отколкото бихме продали за трите дни от сряда до петък".

Няма проблеми с петролните терминали по източното крайбрежие на Черно море, производството на Балканите е достатъчно, а и има нефтени суровини за следващите седмици, каза Терзиев. За момента войната в Украйна не влияе на доставките до България, допълни той.

"Ако спрат доставките от Руската федерация, ще се намерят алтернативи от Ирак, Саудитска Арабия, Либия... Проблемът е, че цената ще ескалира, защото логистиката е по-сложна", каза Терзиев.

Той не коментира дали е имало целенасочено всяване на паника на пазара и добави, че се надява, че няма спекуланти.

Цялото гостуване може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Днес да ,4 лв. за литър е преувеличение ,но утре, утре , е реалност ,даже необходимост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Той не коментира дали е имало целенасочено всяване на паника на пазара и добави, че се надява, че няма спекуланти. ...да си дойдем на думата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още