IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA затваря всички магазини и фабрики в Русия и предизвика опашки

Веригата е една от първите големи компании, които се изтеглят и от Беларус

08:16 | 04.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Konstantin Zavrazhin/Getty Images</em></p>

Снимка: Konstantin Zavrazhin/Getty Images

IKEA временно затвори всички магазини и фабрики в Русия, в ход, който засяга 15 000 работници. Така шведската верига стана последната от редица западни компании, които спряха дейността си в страната след нахлуването на Русия в Украйна.

Шведската компания за мебели затвори 17-те си обекта в Русия, но заяви, че ще запази търговските си центрове "Мега" отворени, за да осигури достъп до основни търговски обекти, като хранителни магазини и аптеки. Новината предизвика наплив от купувачи в магазините, които трябваше да бъдат затворени.

Производството в три производствени обекта в Русия също ще бъде спряно, а целият внос и износ в и от страната и нейния съюзник Беларус ще бъде преустановен.

Собственикът на марката Inter Ikea и собственикът на магазините Ingka Group заявиха, че са „осигурили заетост и стабилност на доходите" на работниците, които са пряко засегнати от решенията, включително на 416-те си сътрудници в Украйна, където единият ѝ магазин и онлайн операциите са преустановени от началото на инвазията на 24 февруари.

„Опустошителната война в Украйна е човешка трагедия и ние сме дълбоко съпричастни и загрижени за милионите хора, които са засегнати", заявиха в съвместно изявление собствениците на марката Inter IKEA и Ingka Group.

„Войната има както огромно въздействие върху хората, така и води до сериозни смущения във веригата за доставки и търговските условия, поради което групите компании решиха временно да спрат дейността на IKEA в Русия", заявиха те, цитирани от Ройтерс.

И докато редица международни компании вече спряха дейността си в Русия заради войната и последвалите санкции срещу страната, IKEA е една от първите, които спират бизнеса си и с Беларус.

„Не можехме да предложим безопасност и сигурност на хората, работещи във веригата ни за доставки - преминаването на границата и т.н. беше просто твърде рисковано. Наред с това последиците от различните санкции като цяло направиха просто невъзможно да работим повече", заяви пред Ройтерс Хенрик Елм, мениджър "Доставки" в основния бизнес на IKEA, по отношение на Беларус.

Inter IKEA отговаря за доставките, докато Ingka Group е основният търговец на дребно със 17 магазина в Русия и един център за дистрибуция. През годината до миналия август Русия е десетият по големина пазар на IKEA с продажби на дребно в размер на 1,6 млрд. евро (1,8 млрд. долара), или 4% от общите продажби на дребно.

Решението за преустановяване на дейността в Русия засяга 15 000 служители, а мениджърът по продажбите на дребно на Ingka Group Толга Ончу заяви в съвместно интервю за Elm, че всички служители ще получат заплатите си в рубли поне за следващите три месеца.

 

„Групите на компанията ще осигурят заетост и стабилност на доходите и ще окажат подкрепа на тях и техните семейства в региона", заявиха от IKEA.

Компанията произвежда ПДЧ и продукти на дървесна основа в три обекта в Русия и има около 50 преки доставчици в страната, които произвеждат широка гама от стоки. По-голямата част от продуктите, произведени в Русия, се продават в самата страна.

Стоките, произведени в Русия и изнесени на други пазари, съставляват по-малко от 0,5% от продуктите на IKEA. По-голямата част от стоките, произведени в Беларус, която е чисто снабдителски пазар за IKEA, се продават в Русия и се състоят предимно от продукти на дървесна основа и матраци и дивани.

Елм заяви, че решенията са взети преди Европейският съюз да одобри в сряда нови санкции срещу Беларус заради ролята ѝ на поддръжник в руската инвазия в Украйна. По думите му е твърде рано да се каже дали Inter IKEA ще повиши допълнително цените за собствениците на магазини в резултат на кризата в Украйна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това са им ценностите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
korn
преди 2 години
А през това време украинците стоят в бункери и биват убивани от руските освободителии. Колко деца изби днес Путин докато бомбеше сувренна държав? На такав човек ли се кефят русофилите? Това ли са руските ценности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
...филми не може да внася (легално)! СССР можеше... ама чак в края, когато режима отслабваше, я да видим в началото дали е могло?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
много добре знаят кво ги чака... сега най важното е да изхарчиш всичко за някви неща, без значение кви са! Задава се бартерна икономика в Кочинстан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
deaf
преди 2 години
Положението днес е съвсем различно от това по времето на комунизма у нас и в СССР,защото тогава двете държави можеха да търгуват със Запада и да имат долари. Днес Русия е тотално изолирана от Запада. Разбирате ли какво значи "тотално"? Русия вече дори западни филми не може да внася (легално)! СССР можеше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Наред са ... повярвай ми съвсем наред. Който е живял по време на соца знае какво е ! Аз даже не можех да си купя гвоздеи защото нямаше. В хранителния магазин до дома имаше само хляб,сирене, един мизерен салам ... пасти мария и едни захарни петлета. О забравих за хляба даваха по 2 на семейство и се чакаше по 2 часа.... Та праят точно каквото трябва ! Запасяват се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
deaf
преди 2 години
Тия руснаци не са у ред! Руската икономика отива "на кино",но те си харчат парите за мебели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още