IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровините продължават ралито си на фона на опасения за недостиг

Алуминият поскъпна до рекордно ниво, а медта също се доближава до нов рекорд

10:49 | 04.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Суровините продължават да поскъпват бързо, докато инвазията на Русия в Украйна разтърсва световните пазари и захранва опасения за недостиг на доставките, съобщава Bloomberg.

Цените на суровини от петрол до алуминий и пшеница растат, подготвяйки се да отбележат най-силния седмичен ръст от 1974 г. и дните на петролната криза.

Нарастващата изолация на Русия задушава водещ източник на енергия, метали и зърно, предизвиквайки страхове за продължителен недостиг и по-остра глобална инфлация. Трейдъри, банки и собственици на кораби все повече избягват да правят бизнес с Русия заради трудностите в осигуряването на плащанията, а логистичните компании отменят или не изпълняват резервации от региона.

Напрежението нарасна в петък сутринта, след като Русия завладя ядрена централа в Украйна – най-голямата в Европа. Огънят в съоръжение в Запорожката АЕЦ е бил овладян, съобщиха местните служби за спешно реагиране.

Цената на американския лек суров петрол (WTI) скочи с почти 5%, а цените са с 20% нагоре тази седмица, тъй като глобалните купувачи избягват руски суров петрол и горива, предизвиквайки силна конкуренция за алтернативни доставки.

Международната агенция по енергетиката (МАЕ) предупреди, че световната енергийна сигурност е под заплаха и планираното освобождаване на петролни резерви за спешни случаи от САЩ и други водещи икономики не успява да успокои опасенията за доставките. JPMorgan Chase & Co. обяви, че глобалният бенчмарк Brent може до края на годината да стигне 185 долара за барел, ако прекъсванията по руските доставки продължат. Цените стигат до около 112 долара за барел в петък.

Пшеницата поскъпна до най-високото си ниво от 2008 г. насам заради задълбочаващите се страхове за световен недостиг, след като войната в Украйна отряза около четвърт от световния износ на основни продукти, използвани за различни продукти от хляб до бисквити и юфка. Фючърсите скочиха с лимита на борсата в Чикато – с 6,6% до 12,09 долара за бушел (35 л.).

2 2

Седмична процентна промяна в цените на суровини

Основните метали също продължават ралито си, след като индексът LMEX Metals, който следи шест основни контракта, удари рекорд в четвъртък. Нарастващите цени на енергията засилиха инерцията, повишавайки разходите. Алуминият поскъпна с 3,6% до 3850 долара за тон на Лондонската борса, което е нов рекорд. Медта също доближава рекорден връх.

Войната и последиците от строгите американски и европейски санкции върху Русия прекъснаха доставките от Черно море в момент, в който глобалните запаси на суровини са вече ограничени. Русия е водещ доставчик на суров петрол, природен газ, зърно, торове и метали като алуминий, мед и никел.

По-високите цени на суровините имат потенциала да забавят растежа и да предизвикат инфлация, създавайки дилема за централните банкери в цял свят, докато те оценяват нуждата да се увеличат разходите за заеми спрямо риска от забавяне на икономическия растеж.

Американските фючърси върху газа също се вдигат с 4,3%, насочвайки се към трето поредно седмично увеличение, подкрепено от европейско търсене на американски втечнен природен газ.

Фючърсите върху желязната руда в Сингапур са напът да отбележат ръст от 15% тази седмица – най-големият от над три месеца, заради очакванията за засилено търсене от китайската икономика.

В същото време индексът Bloomberg Commodity Spot се е покачил с над 9% тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
заради опасения, а не заради недостиг... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още