IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божанов: Не сме в състояние на кибервойна, предприели сме превантивни мерки

Ресурсите ни са насочени към защита на всички държавни информационни системи, каза министърът на електронното управление

10:52 | 04.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg

България не е в състояние на кибервойна, предприели сме необходимите превантивни мерки. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов във връзка с предприетите действия за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 хил. интернет адреса.

"Това са адреси изцяло от Руската федерация, на които през последните месеци е отчитана някаква злонамерена дейност – това включва сканиране, опити за злонамерени атаки, фишинг и други подобни действия. Не от всички има директни атаки, но действията са достатъчно сериозни, за да ги квалифицираме като подходящи за филтриране", каза министърът пред БГНЕС.

Божидар Божанов коментира опасностите за киберсигурността на България предвид нарастващия брой кибератаки. Той увери, че в момента България не е в състояние на кибервойна, макар да се наблюдава повишена активност. 

"В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им ресурси за кибервойна са насочени натам, като разбира се, това може да се промени във всеки един момент, затова ние се подготвяме и ресурсите ни са насочени именно към това – да защитим всички държавни информационни системи в случай, че фокусът на Русия се промени в следващите дни и седмици", каза той.

Божанов отговори и на въпрос дали страната ни е подготвена за хакерска атака на държавните информационни системи.

"Министерство на електронното управление отговаря за администрацията, като целта ни е да пазим всички регистри и информационни системи в държавата. Успяваме да мобилизираме достатъчно капацитет. Към момента държавата е закупила доста инструменти за защита, за откриване на атаки и за тяхното неутрализиране. Във важните обекти – министерства, агенции, те вече съществуват, така че смятам, че степента ни на подготвеност е добра", посочи още министър Божанов.

Той обърна внимание, че в ситуация на такава военна ескалация уязвимите точки могат да бъдат много, но по-важна е добрата подготовка и превенция. "Нещо, към което Министерството на електронното управление се стреми с всичките си действия от самото начало. Взимаме необходимите превантивни мерки. България е в сътрудничество и с големи международни компании, които предоставят информация за кибератаки, също така партнира с НАТО, като например, когато друга държава членка засече такива киберактивности от дадени адреси, България да получава тази информация за осъществяване на превантивни действия", допълни още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Не се вижда, че сте предприели мерки. Руски кибервойници извършват внушения и манипулации в българските форуми, включително и в този; провеждат руската пропаганда и тук- как точно сте ни защитили и защо лъжете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още