IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на паричната политика на Фед няма да е толкова ограничаващо

Не смятам, че ще видим толкова ограничаваща парична политика, както през 90-те години, когато Фед повиши лихвите до 6,5%, смята гуверньорът на Фед в Чикаго

21:00 | 04.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Затягането на паричната политика от Федералния резерв на САЩ няма да е толкова ограничаващо, както това през 90-те години, а повишаването на лихвите до края на годината ще даде по-голяма възможност за избор. Такова мнение изрази председателят на Фед в Чикаго Чарлз Евънс, цитиран от Ройтерс.

По думите му централната банка планира да повиши лихвите тази година, но може да е „по-необходимо, отколкото смятам“ това да се направи на всяко следващо заседание на Фед. „В края на годината, когато сме по-близко до неутралното [лихвено равнище], ще имаме по-ясна представа докъде можем да стигнем“, каза Евънс в интервю за CNBC, след като данните на министерството на труда показаха по-голям ръст на новите работни места от очакваното през февруари.

Броят на новооткритите работни места в САЩ, извън селскостопанския сектор, се е увеличил с 678 хил. през февруари, докато безработицата е била на ниво от 3,8%. За сравнение - очакванията бяха за ръст от 440 хил. броя и безработица на равнище от 3,9 на сто.

Заплатите са отбелязали незначително повишение през месеца в размер на 0,03%, или един цент повече на час, което може да е знак за възможно охлаждане на инфлация. Според Евънс данните за пазара на труда в петък са „добри новини“.

"Не смятам, че ще видим толкова ограничаваща настройка на паричната политика“, както се случи през 90-те години на миналия век, когато Фед повиши лихвите до ниво от 6,5 на сто, каза централният банкер. Но с увеличаването на лихвените проценти „ще имаме по-голям избор“ да направим необходимото за справянето с инфлацията, която към момента е три пъти по-висока от целевото равнище на Фед от 2%.

Последните данни показаха, че през януари инфлацията в САЩ се е ускорила до 7,5% на годишна база. Това е най-високото ниво на индекса на потребителските цени от февруари 1982 г. или от 40 години насам.

По-рано тази седмица гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви, че въпреки войната в Украйна ще има лихвени повишения.

"Последиците върху американската икономика са изключително несигурни и ще следим ситуацията отблизо. Краткосрочните ефекти върху американската икономика от инвазията в Украйна, продължаващата война, санкциите и предстоящите събития продължават да са изключително несигурни“, заяви Пауъл.

Очакванията на пазарите са американският регулатор да повиши лихвите с 25 базисни пункта на заседанието си през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Прилага се лош начин за емитиране на долари. При запазване на тази парична грешка, The Federal Reserve System не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и щети от лошия начин за емитиране на долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още