IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само Кремъл може да информира

Желаният тотален контрол над медиите показва, че режимът на Путин вече не се бори само за господство в Украйна, но и за собственото си съществуване

13:00 | 05.03.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

В Русия борбата срещу информацията за „специалната военна операция" за „демилитаризация и денацификация" на Украйна, под чиято форма официално се представя войната в съседната страна, придобива все по-остри размери. В петък вечерта президентът Владимир Путин подписа проектозакон, който урежда наказанията за три нови престъпления. Едното е насочено срещу „публичното разпространение на умишлено невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация".

Ще се налагат големи глоби, общественополезен труд или затвор до три години. Освен това съществуват редица неясно определени утежняващи фактори като „използване на служебно положение" или мотиви като „омраза", които увеличават наказанието на от пет до десет години лишаване от свобода и дори десет до петнадесет години в случай на „сериозни последици от престъплението". Да припомним – още през 2020 г. вече бяха приети наказателни закони срещу разпространението на „фалшиви новини" за коронавируса; според съобщения в медиите осем руснаци вече са осъдени за такива.

Новият състав очевидно е насочен срещу разпространяването на информация за убити, ранени или пленени руски войници в Украйна, както и за действията на руските военни в Украйна. Държавната телевизия и президентът Владимир Путин отхвърлят украинските и западните репортажи за събитията в съседната страна като „фалшиви", „измислени" и „информационна кампания".

Друг нов състав е насочен срещу „публични действия", които имат за цел да „дискредитират" използването на руските въоръжени сили за защита на държавните интереси, гражданите, международното право и сигурност. Тук наказанията варират от глоба до пет години лишаване от свобода. Лицата, които подстрекават към санкции срещу Русия, руски граждани или юридически лица, ще бъдат глобявани или наказвани с до три години затвор.

Преди да бъде подписан законопроектът от Путин в петък вечер, Думата и Съветът на федерацията, горната камара на парламента, го приеха набързо. Показателно за значението, което Кремъл придава на новите възможности за наказание, е, че Думата внесе поправки в стар проектозакон, който вече беше приет на първо четене, преди депутатите да се съберат на извънредно заседание в петък сутринта. А според официалните данни всички присъстващи 401 депутати са гласували за закона на второ и трето четене, без нито един глас "против" или "въздържал се". 

От началото на "специалната военна операция" руските медии са инструктирани да използват само "официална руска информация". Все повече уебсайтове на критични медии са блокирани. Независими медии като телевизионната станция „Тв Дождь“ и новинарският портал „Знак“ прекратиха работата си. Радиостанцията „Ехото на Москва", чийто мажоритарен собственик е „Газпроммедия" - медийното подразделение на контролираната от държавата група „Газпром", беше забранена и разпусната. Първоначално журналистите продължиха да работят в петък следобед и излъчиха предаването си в Youtube, но след това и тази възможност беше блокирана. През последните дни редица руски журналисти обявиха, че напускат страната.

И така - в Русия борбата срещу информацията за „специалната военна операция" за "демилитаризация и денацификация" на Украйна, под която официално се представя войната в съседната страна, придобива все по-остри размери. В бъдеще журналистите в Русия ще бъдат съдени на до петнадесет години затвор, ако нарекат войната война. Те ще трябва да наричат инвазията в Украйна „специална операция" по неологизма на Путин, което с оглед на ситуацията по бойните полета в съседната страна е подигравка не само с украинците, но дори и с разположените там руски войници.

Допреди няколко дни в Русия все още имаше няколко ниши за свободната преса, например в лицето на „Дождь“, „Медуза“ и „Новая газета“, но сега те се затварят със същата липса на задръжки, която характеризира военните действия. Превръщането на Русия в оруелската държава на наблюдението напредва със спираща дъха скорост.

Желаният тотален контрол над медиите показва, че режимът на Путин вече не се бори само за господство в Украйна, но и за собственото си съществуване. Неслучайно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се чувства принуден да призове публично населението да подкрепи президента.

За разлика от Китай, например, руското ръководство досега не контролираше напълно страната си. Ако ефектът от западните санкции се усети на широк фронт, не е сигурно, че руското общество, а и не на последно място елитът, ще приеме по-нататъшното затягане на коланите. През следващите дни и седмици ситуацията в Москва може да стане също толкова нестабилна, колкото и тази в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Добре дошли в Мондор = Путинова Русия! Тук мисленето е забранено, властите мислят по-добре от теб! Жалко, че в България все още има хора не виждащи истинската същност на новия Антихрист. Двамата предни знаете как свършиха, но преди това натвориха огромни беди на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Алекс в съседната тема премиера на републиката заплашва с 5г затвор който каже истината че бензина на някои бензиностанции е над 3лв ----- За каква демокрация ми говориш за каква свобода на словото и какви 5лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
valentino29
преди 2 години
Г-н.Попов занете ли защо се разпадна СССР!?, защо ушите чуваха едно а очите виждаха друго.Същото ще се случи и с ЕС,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
Разликата, импе, е, че в Русия с този закон може да арестуват обикновения блогър или читател, постнал коментар противоречащ на измислиците на Кремъл. А в ЕС все още има свобода на мнението и на изразяването - я колко настървени русофилски душици списват под всяка статия тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Ти сега да не твърдиш че американците противоправно назовават войните си операции ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Казано накратко- при упражняване на свободата на словото се ЗАБРАНЯВА разпостранението на НАЦИСТКА пропаганда, а руските СМИ разпространяват руската неонацистка идеология и пропаганда- самопредставят се за висши човешки същества, висша държава, държавата с най-мощните оръжия и ядрени оръжия в света и постоянни ни ''описват'' какво точно ще направят покорените от тях държави и народи, когато дойдат в земите им. Гаврата с честта и достойнството на хората от нации, различни от руската, може да се включва в понятието '' руска свобода на словото'', но за целия останал цивилизован свят, представлява неонацистка руска идеология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Путиновата пропаганда противоправно нарича войната ''специална военна операция'', твърди, че не извършва война в Украйна, ОБИЖДА И СЕ ГАВРИ С честта и достойнството на всеки ЕС гражданин, като надменно се пробва да ни обясни, как ''ще ни врътне газовото кранче посред зима''; '' ще прегази и България за 2 часа напът за Берлин'', '' руски военен ботуш ще гази България и ще се отвори Белене за всички РУСКИ противници в България'', '' над София ще греят ядрени слънца'' и т.н. Нормален българин/ българка НЕ МОЖЕ да преглътне с безразличие тези гаври- затова и сега изключително много българи са срещу руските граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Престъпните власти в ЕС още преди няколко дни обявиха война на "путинската пропаганда" и забраниха руските телевизии. Значи и режимът в Брюксел се бори за оцеляването си? Впрочем това е точно така. Петъре от пост 1 - ЕС във война ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
От къде е тая информация, гнидo, от тия, които отиват в затвора ако напишат нещо в несъответсъвие с лъжите на Пyттю ли? Жалки сте, пyтлepacтчeта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Bones
преди 2 години
"Украйна: Русия нарушава примирието, прекратява се евакуацията от Мариупол"Четете гни.ди. Четете как се прави жив щит от цивилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още