IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението хотелиерите да получат до 40 лв. за приет бежанец от Украйна е в сила

Става дума за максимум около 500 души, пристигнали от началото на кризата в Украйна, каза министърът на туризма Христо Проданов

14:21 | 05.03.22 г. 7
<p>
	Министърът на туризма Христо Проданов.&nbsp;<em>Снимка: Иван Янев, БГНЕС</em></p>

Министърът на туризма Христо Проданов. Снимка: Иван Янев, БГНЕС

Решението за изплащане по 40 лева на човек на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна, вече е в сила, каза министърът на туризма Христо Проданов.

В курорта „Златни пясъци“ той се срещна с представители на бранша. Проданов увери, че ще бъде задействана бърза процедура за наемането на украинци като работници в хотелите и ресторантите у нас.

„Това решение – да, то е в сила. И ще важи за тези хора, които са от началото на кризата в Украйна. Не става въпрос за толкова много хора – максимум около 500 души. Дано всичко по-бързо да свърши в Украйна, за да се успокоят“, каза министърът, цитиран от БНР.

„Ако не се успокоят нещата, не руснаци, не украинци, а и другите просто – никой не отива да почива там, където зоната е размирна“, добави Христо Проданов.

„Има бърза процедура, правим всичко възможно в рамките на 20 дни тези хора да получават необходимите документи, за да могат да започнат да работят“, каза още министърът на туризма.

Хотелиери в България вече изразиха готовност да предоставят подслон и работа на бежанците от Украйна. Съпричастни сме и ще положим всички усилия, за да намерят временно убежище в България, обявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Работодателите у нас също заявиха готовност за наемане на работа на украински граждани, които потърсят закрила у нас. От бизнес средите дават заявка да разкрият до 200 хил. работни места в различни сектори на икономиката за бежанците от войната в Украйна. 

От тях 20 хиляди души би наела само текстилната промишленост. Търсят се също така и работници за преработващата промишленост, в селското стопанство, в туризма и др. Има нужда и от машинни инженери, шофьори, строители и други, казват работодателите. Предстои да бъде събрана информация за възможностите в кои сектори е най-голямо търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
И защо да сме ние на тяхно място да не очакваш Турция да ни нападне или някои от другите съседи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Голяма част от бежанците са майки с деца,майките с деца са тема табу за нашия работодател.Не разбирам на какво точно се "надат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Бонвиван
преди 2 години
А на децата в детски домове и на старците в старческите домове по колко давате?Това е криза, не он инклузив!!! Разпъвайте палатките и настанявайте в казарми. Полева кухня и червен кръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Много от хората са приети по домове, а не по хотели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Браво на правителството! Утре на тяхно място може да сме ние в някоя държава, а някакви слабоуми да съскат против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Frosty
преди 2 години
Защо само по 40 лева, защо правителството не даде на хотелиерите по 540 лева за човек на ден ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 2 години
Как се връзват разчетите за 500 души с информацията от гранична полиция за 25000. Явно пак ще се помага на "който трябва".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още