IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската банка ВТБ се изтегля от Европа?

Досега санкциите не засегнаха присъствието на руските банки в Европа

17:13 | 06.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската държавна банка ВТБ планира да се изтегли от Европа заради санкциите, наложени от Запада, съобщава Financial Times. Финансовата институция извършва инвестиционна дейност от офиса си в Лондон и има звено за частно банкиране в Германия с около 160 хил. клиенти.

По данни на агенцията клиентите на ВТБ държат в банката около 4 млрд. евро на депозит, привлечени от по-високите лихви. В звеното на банката в Лондон в добрите години работеха повече от 500 души, но сега служителите са около 120 души. Служителите на банката във Франкфурт са 230 души, а в Австрия - около 60 души.

От ръководството на банката отчитат, че не могат да извършват дейност извън Русия, след като западните съюзници замразиха нейни активи. ВТБ ще бъде изключена от системата SWIFT, през която минават съобщенията за трансакции на стойност трилиони долари всеки ден.

ВТБ е втората по големина банка в Русия.

През миналата седмица европейските си дейности затвори най-голямата банка на Русия - Сбербанк. Тя е първата голяма жертва на финансовите санкции, наложени на Русия заради военната инвазия в Украйна.

Сбербанк и ВТБ заедно държат около половината от банковия пазар в Русия, посочва още FT.

Излизането на двете институции от Европа слагат край на стратегическото присъствие на руските банки на пазарите, което не беше прекъснато от ограниченията, свързани с едностранното анексиране на Крим през 2014 година.
Източници на FT коментират, че ВТБ планира бързо излизане от европейския пазар, но и че ще направят всичко възможно, за да възстановят средствата на своите клиенти.

На този етап от руската държавна банка не коментират информацията, допълва FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
По-скоро ВТБ я изкарват с шутове от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още