IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ все още очаква реакцията на заплатите към високата инфлация

Натискът за по-високи заплати е ключов елемент в определянето на степента на спешност на прекратяването на паричните стимули от банката

08:43 | 10.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Избухването на войната в Украйна накара пазарите и икономистите да смятат, че ЕЦБ може отложи вземането на решение за покупките на облигации заради новата вълна от несигурност.<em> Снимка: </em><em>Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Избухването на войната в Украйна накара пазарите и икономистите да смятат, че ЕЦБ може отложи вземането на решение за покупките на облигации заради новата вълна от несигурност. Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са изправени на нокти, оглеждайки се за сигнали, че ускоряващата се инфлация може да доведе до искания за по-високи заплати, пише Bloomberg. Сега обаче централните банкери се чудят дали трябва да запазят позицията си на изчакване.

Въпреки че към момента почти няма сигнали, че покачването на цените ще се превърне в спирала, която ще увеличи заплатите в еврозоната, пазарът на труда в региона е изправен пред допълнително поскъпване на издръжката на живот, след като енергията поскъпна отново заради руската инвазия в Украйна.

 

 

 

 

 

Въпреки че нов инфлационен шок би могъл да затвърди исканията на служителите за увеличаване на заплащането, заплахата за икономическия растеж на региона кара някои централни банкери да се колебаят относно даването на категоричен отговор на заплатите.

Натискът за по-високи заплати е ключов елемент в определянето на степента на спешност на прекратяването на паричните стимули. Повечето икономисти очакват на заседанието си в четвъртък ЕЦБ да отложи вземането на решение за свиване на покупките на нетни активи.

„От една страна, има по-висока инфлация, но може и да има свито търсене“, каза старшият икономист в S&P Global Ratings в Лондон Марион Амио. „Все още може да видим възходящ ръст на заплатите, но при равни други условия, този конфликт би могъл да означава, че възстановяването на ръста на заплатите може да отнеме малко повече време“, смята икономистът.

Инфлацията в еврозоната се ускори до рекордно равнище за четвърти пореден месец през февруари, още преди избухването на войната в Украйна. Сега показателят наближава равнище от 6%, което е три пъти над целевото равнище от 2% на ЕЦБ. Основен двигател на инфлацията е поскъпващата енергия – проблем, който вероятно ще продължи да съществува, докато Европа не намали своята зависимост от руски газ.

„Цената на енергията ще е голям определящ фактор за това как ЕЦБ евентуално реагира. Още едно голямо повишение (на цената на енергията), заедно с шоковете в нагласите, ще свият търсенето в икономиката. Очакваме Управителният съвет да се фокусира повече върху това, отколкото върху инфлационните рискове върху заплатите“, пишат икономистите Дейвид Пауъл и Маева Къзин.

Все още е твърде рано да се изчисли ефектът върху заплатите. Преди избухването на войната покачването на цените в началото на пандемията доведе до значително по-умерени ръстове на заплатите в еврозоната, отколкото на други места.

"Измерителят, който следи движението на заплатите, нарасна значително в САЩ и Великобритания до близо 5%, но продължава да е на ниско ниво в еврозоната и в Австралия на равнище от около 2%“, пишат икономистите от Goldman Sachs Group Inc. Даан Струйвен и Юлия Жесткова в свой доклад от 19 февруари.

Различията отчасти отразяват липсата на възобновени договорки за заплатите на Стария континент. Заради мерките за подкрепа, запазили милиони работни места, по-малко хора имат нужда да търсят нови позиции или да преговарят за по-добро условия.

„Има добри причини да смятаме, че вторичните ефекти (от високата инфлация) все още са далеч и не са повод за притеснение“, коментира членът на УС на ЕЦБ Марио Сентено. „Кризата в Украйна със сигурност ще отложи допълнително този процес“, смята банкерът.

Според него възобновената възможност на служителите да пътуват след облекчаването на мерките също ще спомогне заплатите да останат без промяна.

Не всеки обаче е оптимист относно заплащането в Европа, особено банкерите в Германия. Венер Айххорст, координатор по проучванията за европейския пазар на труда и за социалната политика в института IZА в Бон, Германия, изтъква устойчивият недостиг на работна ръка, изострен от застаряващото население на Европа.

„Това улеснява положението на служителите – това би могло да се промени само ако имаме дългосрочна икономическа криза“, коментира Айххорст. „Не виждам причина синдикатите да се въздържат в преговорите за заплати. Те най-малкото ще опитат да настигнат инфлацията“, допълва експертът.

В четвъртък (9 март) предстои ЕЦБ да проведе заседание, на което да вземе решение за размера на лихвения процент. До момента очакванията бяха европейският регулатор да приеме постепенно прекратяване на покупките на облигации през тази година. Избухването на войната в Украйна накара пазарите и икономистите да смятат, че ЕЦБ може отложи вземането на решение заради новата вълна от несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
shinawatra
преди 2 години
В ИТ сектора скокът на заплатите е 20-30%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 2 години
Западните банкери даваха акъл на Ердоган и Мадуро да вдигнат лихвите и да спрат печатането на пари, а сега когато те трябва да го направят и те постъпват като тях. Абсолютно всички си ограбват гражданите. П.п. всички са един дол дренки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
viva
преди 2 години
Никой не говори за ниски заплати, а за натискане на заплатите. Всеки истински икономист, а не лаладжия, знае какво би се случило, ако заплатите тръгнат да гонят и да изпреварват инфлацията. Още по-голяма и непрестанно подхранвана инфлация. В това консуматорско общество, дай му на Алберто или Гроздан повече пари и да знае, че ако има инфлация пак ще му вдигнат заплатата и гледай какво ще стане. Чудно ми е, как някой си представя, че с вдигане на заплати ей така, ще се догонва инфлация породена от поскъпване на вносни суровини? Ами по-скъпите цени на газта, петрола, металите водят до изтичане на богатство от ЕС към производителите на тези суровини. Ако тръгнеш с прясно напечатани пари да компенсираш хората в ЕС, за загубата на тева богатство, нали ще създадеш още и още инфлация? Някои хора се си дават сметка, че с поскъпването на суровините, се губи богатство и стандарт на живот безвъзвратно. Няма как с магическа пръчка или чисто счетоводно да го възстановиш. Това трябва д ае някаква финансова алхимия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Аха - "почти нямал сигнали" че инфлацията ще се завихри. Е, какви още сигнали ви трябват? Обяснително писмо от FED, или туит на Илон Мъск?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
baba_meca
преди 2 години
Дейстеителната функция не ЕЦБ не е да стимулира икономиката, а да дава пари на наши хора и те не само да мързелуват, но и да дерибействат върху останалите. Ако целта беше икономиката щеше да има фалити на фирми банки които са гнили и чрез фалита да се оздравява икономиката, но това не се случва. Причината е, че става въпрос за наши хора - за тях има пари и те се спасяват. Другите са рая бачкери и парите когато стигнат до тях трябва да са се обезценили за да имат стимул да работят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
potten
преди 2 години
ЕЦБ отдавна не изпълнява функцията си да поддържа стабилно нивото на еврото. И това от много години. ЕЦБ има за главна цел да стимулира икономиката ( ????? ), неясно защо. Не че всеки като се замисли не му е ясно защо това се прави, за да може да се подкрепят управляващите политически партии, в случая ЕНП, защото раздават пари за щяло и нещяло. Досега добре, инфлацията е нещо тромаво и му трябва време да тръгне. Но отсега нататък при тези нива на инфлацията, които също ще са тромави за смъкване, ще се види народната любов на европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Отдавна сме част от ЕС.Много хора и в България протестират срещу правителството като първата стена срещу недоволството им .Истината обаче е че и инфлацията и смешния ръст на икономиката в Еврозоната са резултат от политиките на Брюксел и Европейската Централна банка с жената на снимката Кристин Лагард по-горе .Те вкараха повече пари от нужното в икономиката по времето на Ковид,те спяха и гледаха и преди Ковид и не вдигнаха лихвите когато имаше икономически растеж,стигаме и до войната ,пак стоят и чакат и не правят нищо ...Стигаме до въпроса -Защо ни е тази банка и тези институции когято те стоят пасивно като публика и чакат всичко да се реши от само себе си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Setver
преди 2 години
Преди говориха за постигането на 2% целева инфлация, незнайно защо 2%. Сега сме на 6%, които проценти преди бяха преходни. Оказаха се стабилни. Сега говорят за ниските заплати. WTF? Тези не знаят ли, че инфлация + ниски заплати = бунтове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още