IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обстрелва граждански цели, а преговорите бележат незначителен напредък

Според Украйна руските сили нанасят въздушни удари по градове и военни обекти, нарушавайки плановете за евакуация на цивилното население

06:07 | 08.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV</em></p>

Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Украинските и руските преговарящи приключиха в понеделник третия кръг от преговорите с малък напредък, докато украинските военни се задържаха на няколко фронта, а Русия продължи да обстрелва градове и жилищни райони.

Продължавайки кампаниите за обкръжаване на украинските градове, руските сили нанесоха ракетни и снарядни удари по градове и военни обекти в северната и южната част на страната, като нарушиха плановете за евакуация на цивилни граждани по хуманитарни коридори, съобщиха украински официални лица. Украинските сили продължиха да възпрепятстват Русия с контраатаки и саботажни операции.

През 12-те дни от началото на инвазията неуспехът на Русия да превземе големи градове и нарастващите загуби на самолети и бронирани машини увеличиха натиска върху Москва във войната, която предизвика глобално осъждане и санкции.

По време на третия кръг от преговорите, проведен в съседна Беларус, украински преговарящ заяви, че неговият екип и руските му колеги са се договорили за някои логистични дейности за подпомагане на хората, попаднали в капана на сраженията, след като по-ранните споразумения, позволяващи на цивилните да избягат, се провалиха.

„Ще получим по-ефективна помощ за хората, които в момента страдат от руската агресия", заяви в Twitter Михаил Подоляк, украински преговарящ и помощник на президента, без да предостави подробности.

Подоляк заяви, че преговарящите не са постигнали почти нищо друго, въпреки че са се съгласили да продължат консултациите за постигане на прекратяване на огъня. Оценката беше споделена от руския преговарящ, който заяви, че неговата страна не е доволна от резултата.

„Не вървеше лесно и е твърде рано да се говори за нещо положително", заяви водещият преговарящ на Русия и помощник на Владимир Путин Владимир Медински, цитиран от руската информационна агенция „Интерфакс“.

Външните министри на двете страни ще се срещнат в четвъртък в турски курортен град, съобщи Турция.

Френският президент Еманюел Макрон, който няколко пъти разговаря с руския президент Владимир Путин по време на кризата, включително в неделя, изрази песимизъм относно разговорите в близко бъдеще.
„Не мисля, че в близките дни и седмици ще има реално договорено решение", каза той на предизборно събитие във Франция. „Разговорите с президента Путин са трудни, защото днес той отказва прекратяване на огъня".

Външният министър на Китай Ван И, чието правителство подкрепя Русия, но същевременно призовава за преговори, заяви, че Пекин ще работи с международната общност, за да осигури „необходимото посредничество", когато това се наложи.

Тъй като способността на Украйна да издържи на ударите на фона на нарастващия недостиг на храна, лекарства и други консумативи е под въпрос, президентът Володимир Зеленски, в отделни разговори с президента на САЩ Джо Байдън, министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън и министър-председателя на Италия Марио Драги, настояваше за засилване на санкциите срещу Русия и въвеждане на забранена за полети зона над страната му.

НАТО отхвърли исканията за въвеждане на зона, забранена за полети, като заяви, че това би довело до риск от война с Русия - изход, за който Путин заплаши, ако някоя от страните членки на алианса влезе в конфликта.

На брифинг за медиите в понеделник Зеленски призова за нов пакет от санкции и ембарго върху руския петрол. „Можете да наречете това ембарго", каза той. „Или можете да наречете това просто морал, когато отказвате да дадете пари на терорист. Нека войната ги храни“.

Белият дом заяви, че се обмисля ембарго, което доведе до покачване на цените на петрола до над 135 долара за барел на световните пазари, след което те спаднаха до малко над 124 долара. В телефонен разговор Байдън и лидерите на Франция, Германия и Обединеното кралство „потвърдиха решимостта си да продължат да увеличават разходите на Русия" заради нахлуването в Украйна, съобщиха от Белия дом.

Отделно от това Джонсън заяви, че пълното петролно ембарго върху Русия не е осъществимо. „Не можем просто да прекратим използването на петрол и газ за една нощ", каза той в изказване пред репортери в Лондон. Вместо това той заяви, че европейските държави ще работят за намаляване на зависимостта от руската енергия.

В понеделник Путин разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, като твърди - в противоречие с доказателствата за смъртоносни руски нападения срещу цивилни граждани в Украйна, че руските военни предприемат стъпки за спасяване на животите на цивилните и обвинява Киев, че възпрепятства тези усилия, според отчета на Кремъл за телефонния разговор.

В интервю за ABC News в понеделник Зеленски изказа предположение, че въпросът дали Путин умишлено атакува цивилни граждани е без значение: „Защо да ме интересува? Резултатът е един и същ“.

Приблизително 1,7 милиона души са избягали от Украйна, предимно жени и деца, съобщи Агенцията на ООН за бежанците в Twitter в понеделник.

Извън Киев руските сили застреляха Юрий Прилипко, кмет на Хостомел, и двама души, които му помагаха да раздава храна и лекарства, става ясно от информация на страницата на местната управа във Facebook. Хостомел е място на ожесточени боеве в първите дни на войната.

В Харков, близо до руската граница, Русия засили атаките срещу цивилни цели, опитвайки се да подчини втория по големина в Украйна град, който остава под украински контрол след дни на ожесточени бомбардировки.

По данни на службите за спешна помощ при концентрираните удари на Русия по граждански обекти през нощта в Харков са загинали осем души и са били подпалени над 20 сгради. При украинска контраофанзива е бил отвоюван град в покрайнините на Харков, като украинските власти съобщиха, че при операцията са били убити двама руски полковници.

В понеделник националната полиция в Харков съобщи, че от 24 февруари, когато Русия започна инвазията си, досега при нападенията са загинали 209 души, включително 133 цивилни.

Украинската служба за спешна помощ съобщи, че при обстрел през нощта е разрушено училище в северния град Чернигов, а регионалните власти във Виница, град на юг, увеличиха броя на загиналите при нападението с крилати ракети в неделя на девет души, включително петима цивилни.

На други места Русия затвърждава своите успехи. В Ирпин, западно от Киев, където жителите нямат храна и вода от три дни, Русия вкара танкове и моторизирани пехотни части, което е знак, че столицата може да бъде засегната. Правителството на Украйна съобщи, че в понеделник 2000 цивилни граждани са били безопасно евакуирани от Ирпин.

Украинците продължават да бягат на запад от боевете. Полската гранична служба заяви, че е приела над 900 000 украински бежанци от началото на войната.

Русия продължи да полага усилия за превземане на градове и селища в южната част на Украйна, като изгради сухопътен мост към Кримския полуостров и отряза достъпа на Украйна до Черно и Азовско море.

Руските сили почти са обкръжили пристанищния град Мариупол на Азовско море, като са хванали в капан цивилни граждани. Групата за помощ "Лекари без граници" определи хуманитарната ситуация в града като катастрофална. В близкия град Мелитопол руските сили превзеха главната телевизионна и радиокула, съобщи кметът на града.


Тъй като доставките на храни в цялата страна са застрашени, Украйна забрани износа на основни продукти като ръж, овес, елда, сол и захар.

През нощта Русия атакува летище край южния пристанищен град Николаев, като използва ракетни установки „Смерч" за обстрел на цивилни цели.

Киев съобщи, че украинските сили са унищожили 30 руски хеликоптера на летище край Херсон, окупиран от Русия град в Южна Украйна.

Ракети, изстреляни от руски кораби в Черно море, поразиха инфраструктурата в Тузла, южно от пристанищния град Одеса, който според плановете, с които Украйна се е сдобила, е цел на руската офанзива. Според украински служител в Одеса руските кораби са се прегрупирали в Черно море.

„Знаем, че руските войски активно се подготвят да атакуват Одеса", каза Подоляк. „Те вече се опитаха да осъществят този план. Но нашата отбрана е успяла да ги задържи".

Украински официален представител в Одеса заяви, че в понеделник украинските сили са нанесли удар по руски кораб в Черно море. Снимки в социалните медии изглежда потвърждават удара. Украинските железници насрочиха допълнителен евакуационен влак от Одеса за понеделник.

В източната част на страната Украйна притъпи настъплението на руските войски в Луганска област, като си размени артилерийски изстрели, уби близо 40 войници и порази петролен склад, съобщи информационна служба „Интерфакс".

Също в понеделник Кремъл обяви списък на така наречените неприятелски държави, сред които ЕС, САЩ, Великобритания, Япония, Микронезия и Сингапур. Руски правителствен самолет излетя от Ню Йорк, превозвайки дузина дипломати на ООН, които САЩ наредиха да бъдат експулсирани миналата седмица.

По данни на местните власти повече от десет души са загинали при въздушни удари по североизточния украински град Суми. „В някои населени места бяха бомбардирани жилищни сгради. Почти в центъра на Суми няколко къщи бяха разрушени от бомба", съобщи във вторник сутринта ръководителят на областната администрация Дмитрий Шивицки. Убити са повече от десет души, включително деца. Четирима украински войници също са загинали „в неравностойна битка с руските военни", казва Шивицки. „Никога няма да ви го простим". Първоначално информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков оценява щетите, нанесени на транспортната система на страната от руската инвазия, на повече от десет милиарда долара до момента. Според онлайн вестника „Украинска правда" са засегнати мостове, железопътни линии и летища. Кубраков е убеден, че повечето от щетите могат да бъдат възстановени най-късно до две години. Той разчита и на чуждестранна помощ. „Тази война не е наша", каза той. Украйна защитава интересите на целия цивилизован свят, добави той. „Няма да можем да възстановим страната сами“, добави той.

Междувременно Украйна продължи да събира международна подкрепа. Обединените арабски емирства съобщиха, че в понеделник са изпратили 30 тона помощи и медицински консумативи в Полша, които ще бъдат транспортирани по земя до Украйна.

Великобритания обяви отпускането на 100 млн. долара безвъзмездна помощ за изплащане на украинските пенсии и заплати в публичния сектор, а САЩ заедно с Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания призоваха Интерпол да спре членството на Русия.

Япония налага допълнителни санкции срещу Русия и Беларус заради войната в Украйна. Както съобщи във вторник говорител на правителството в Токио, износът на оборудване за добив на петрол за Русия ще бъде забранен от този момент нататък. Същото се отнася и за износа за организации в Беларус, които имат връзки с военните. Това се отнася и за продукти, които могат да се използват не само за граждански, но и за военни цели, като например полупроводници. Япония също така замразява активите на 20 други руски длъжностни лица и дванадесет лица от Беларус. Активите на десет групи от Беларус също ще бъдат замразени, се казва в съобщението.

„Ние решаваме бъдещето на континента с нашата съпротива, а нашите приятели го решават с помощта си“, каза Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
''...износът на оборудване за добив на петрол за Русия ще бъде забранен от този момент нататък....'' За тези, които не знаят- русия не притежава собствено ''оборудване'' за добив на петрол- т.е. тя няма създадено свое, чисто руско ''оборудване'', няма свои руски технологии, защитени с руски лиценз. Но това не й пречи застъпниците й да я величаят като държавата с най- много природни ресурси...Санкции, санкции и само санкции- войната спира тогава, когато спре финансирането й и парите за нея свършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Аз сега виждам нацистите от Беларус как се крият зад бандита Путин :) И защо според теб някой трябва да напусне държавата си за да дойде някой поставен господар да я ръководи ? Ами това си е неговата държава какво прави Русия там ?!!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Нацистите на Хитлер са се крили зад руснаци като жив щит, защото за хората не е било жалко. Укро-нацистите = и те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още