IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 30 години учениците у нас са намалели наполовина, закрити са 1435 училища

Демографските промени и обезлюдяването на някои райони са сред основните причини, каза министърът на образованието Николай Денков

16:55 | 08.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От 1991 г. до момента в България са закрити 1435 училища, от тях 630 са начални, 776 са основни и 29 са средни училища. За сравнение, през същия период учениците в училищната мрежа са намалели от 1 366 927 до 708 628, или с 658 299 ученици. Това каза министърът на образованието и науката Николай Денков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Елена Гунчева, свързан с това колко училища - начални, основни и средни, са закрити в България от 1990 г. насам.

Като основна причина за закриването на училища в страната просветният министър посочи демографските промени в страната, които се задълбочават през годините, както и обезлюдяването на някои райони. 

До 1991 г. закриването на общинските училища е било в правомощията на окръжните народни съвети, поясни министър Денков. И допълни, че според сегашната нопмативна уредба министърът на образованието и науката открива, преобразува, променя и закрива държавни и общински училища, специализирани обслужващи звена, държавни и общински центрове за специална образователна подкрепа - по писмено предложение на финансиращия орган и със становище от съответното Регионално управление на образованието, след направена проверка. Компетентният орган за вземането на решение за промени в общинската училищна мрежа е общинският съвет, като орган за местно управление, каза Николай Денков, цитиран от БТА. 

Основните причини за закриването са свързани с демографските промени в страната, които с годините се задълбочават и водят до промени в училищната мрежа, коментира образователният министър. Той отбеляза, че обезлюдяването на районите води до различия в социално-икономическия профил, в инфраструктурата и до осигуряването на равен достъп до качествено образование на учениците в отделни общини и региони. В резултат на това има слети класове и липса на квалифицирани учители. Подобно организационно решение на образователния процес поставя учениците в неравностойно положение при тяхната училищна подготовка, при социализацията им и при кандидатстването им след завършването на образователен етап и степен.

Демографските проблеми в страната се отразяват най-отчетливо върху малките населени места и затова преобладаващият брой закрити училища са в такива населени места. Но закриването на училищата, поне през последните години, е следствие, а не е причина за демографските проблеми, заяви министър Денков.

Той каза, че решенията за закриване на училища са съобразени с необходимостта от качествено образование, с осигуряването на съвременна образователна и подкрепяща училищна среда, с възможността за обучение в самостоятелни класове и с получаването на знания и компетентности според възрастовото развитие, заложбите и талантите на учениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
alphaomega
преди 2 години
Провежда се геноцид срещу българския народ! За 30 години демокрация това са резултатите: Закрити 1435 училища, Над 1000 обезлюдени села, 600 без нито един жител, 3 милиона по малко население. 1985г, младите до 25г. за били над 50% от населението. А сега са под 30%. Прогнозите показват че 2050г. България ще е под 5 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
продължава промяната ... докат последния угаси ламбата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Реформите продължават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
За 30 години учениците у нас са намалели наполовина, закрити са 1435 училища === принесени в жертва на евроатлантическите ценности. Амин. Бог да ги просто родените и неродените..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още