IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ удари нов рекорд през януари

Показателят е нараснал с 9,4% през първия месец на годината, достигайки рекордно високо равнище от 89,7 млрд. долара

17:04 | 08.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ удари нов рекорд през януари в резултат на увеличилия се внос, което може да забави икономическия ръст на страната през първото тримесечие на 2022 г., пише Ройтерс.

Търговският дефицит на САЩ е нараснал с 9,4% през януари на месечна база, достигайки рекордно високо равнище от 89,7 млрд. долара, показват данните на министерството на търговията, публикувани във вторник. За сравнение – очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха показателят да се равнява на 87,1 млрд. долара. Търговията забавя ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ шест поредни тримесечия.

Повечето прогнози за ръста на БВП на страната за първото тримесечие на 2022 г. са той да е под 2% на годишна база. През четвъртото тримесечие на 2021 г. американската икономика отчете ръст от 7,0 на сто на годишна основа.

Търговското министерство на САЩ ревизира и данните за декември 2021 г. Тогава дефицитът е бил в размер на 82 млрд. долара вместо първоначално съобщените 80,7 млрд. долара.

"Засега дефицитът може да остане на високо ниво заради силното търсене на внос", каза главният икономист за САЩ в High Frequency Economics Рубила Фаруки.

Общо вносът е нараснал с 1,2% през януари на месечна база до 314,1 млрд. долара, което също е рекордно високо равнище. Връх е достигнат и при вноса на непетролни продукти. Вносът расте, тъй като компаниите продължават да възстановяват запасите си, за да отговорят на силното вътрешно търсене.

Износът се е свил с 1,7% до 224,4 млрд. долара на месечна база през януари. Понижение е отчетено в изнесените потребителски стоки, включително фармацевтичните такива. В същото време изнесените капиталови стоки са нараснали, а износът на суровини и промишлени стоки също е достигнал рекорден връх.

"Санкциите [на САЩ срещу Русия] ще прекъснат почти цялата търговия между САЩ и Русия през следващите месеци, но тази търговия е само малка част от цялостната и ще има малък ефект върху основните показатели", каза старшият икономист за САЩ в Capital Economicsв Ню Йорк Майкъл Пиърс.

Данните във вторник междувременно показаха, че съседна Канада е отбелязала търговски излишък през януари 2022 г. в размер на 2,6 млрд. долара. За сравнение – през декември страната отчете първия си дефицит от седем месеца, който се равнява на 1,6 млрд. долара.

Вносът на страната се е свил със 7,4%, като понижение е имало в почти всички категории стоки. Спадът е предшестван от три поредни месеца на силен ръст на вноса. Износът се е понижил с 0,2%, основно заради намалелия износ на леки автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Търговският дефицит на САЩ удари нов рекорд през януари == Не може да бъде! Сияйният град на Хълма ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още