IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри ръст от близо 600 пункта и завърши сесията надолу с 0,6%

Петролът продължава да поскъпва, като цената на двата водещи сорта напредва с по около 4%

23:22 | 08.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street изпратиха волатилна сесия, която в крайна сметка завърши с понижения.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри ръст от 585 пункта и завърши със спад от 0,6% (над 180 пункта).

От своя страна широкият измерител S&P 500 се сви с 0,7%, а технологичният Nasdaq Composite прибави 0,3%, след като се оказа на меча територия след разпродажбите в понеделник. Показателят на компаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000 обаче обратно на тренда прибави през вторнишката търговия близо 1%.

Инвеститорите продължават да следят със затаен дъх случващото се в Украйна и най-вече бурното покачване на цените на суровините, което заплашва да попречи на икономическия растеж. Поскъпването на петрола, бензина, природния газ, пшеницата, благородните метали и др. са само част от притесненията за бъдещото състояние на икономиката.

Цената на международния петролен бенчмарк Брент се увеличи с над 4% до 128,33 долара за барел. Тази на американския лек суров петрол пък достига 124,12 долара за барел, което е ръст от близо 4%

Цената от над 130 долара за барел, която бе достигната в понеделник, е поне 13-годишен връх.

Златото също поскъпва с над 3% до цена от 2057,3 долара за тройунция.

По-рано през деня американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ прекратяват вноса на руски петрол и газ във връзка с атаката срещу Украйна. Това стана ясно по време на пресконференция в Белия дом.

„Днес обявявам, че САЩ се прицелват в основната артерия на руската икономика. Забраняваме целият внос на руски петрол и газ и енергия“, заяви държавният глава. Това означава, че руските суровини няма да бъдат приемани на американски пристанища, посочи още той.

Очаквано, енергийният сектор бе слънчев лъч след днешните разпродажби. Акциите на Chevron и Exxon поскъпнаха съответно с 5,2% и 0,8%. Соларната и друг вид чиста енергия също бяха сред печелившите, тъй като скъпият петрол все повече измества фокуса върху алтернативни източници на енергия. Книжата на Enphase Energy и SunPower поскъпнаха със съответно 10,8% и 18,7%.

Ръстове имаше и за самолетните и круизните компании. Книжата на Delta Air Lines поскъпнаха с 3,7%, а тези на Аmerican Airlines с 5,2%. При Norwegian Cruise Line увеличението бе от 3,8%.

Във вторник доходността по американските държавни ценни книжа нарасна. Тази по 10-годишните и 30-годишните облигации достигна съответно 1,856% и 2,241%.

От своя страна доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се понижи с 0,2% до 99,05 пункта.

Днешната търговия е факт, след като в понеделник имаше нова порция понижения на Wall Street. S&P 500 изтри близо 3%, отбелязвайки най-лошия си ден от октомври 2020 г.  Dow пък се срина с почти 800 пункта в пета от шест отрицателни сесии, а Nasdaq Composite изтри 3,6%, отивайки на меча територия със спад от 20% спрямо рекорда си от ноември.

Ключов фактор за случващото се на пазарите е конфликтът в Украйна и засиленото геополитическо напрежение, до което доведе. Според Украйна Москва иска да манипулира уговорките за примирие, като позволява на украинци да се евакуират само на руска и беларуска територия.

По-рано през деня петролният гигант Shell се извини за това, че е купувал евтин руски петрол и обяви, че няма да ползва въглеводороди от страната. Акциите на компанията поскъпнаха с 3%.

Американската верига заведения за бързо хранене McDonald’s също съобщи днес, че временно ще затвори всичките си 850 обекта в Русия в отговор на руската инвазия. Тя обаче ще продължи да плаща на своите 62 хил. служители в Русия.

McDonald’s също така временно затвори и 100 заведения в Украйна и продължава да плаща и на техните служители. Акциите на компанията се свиха с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...Соларната и друг вид чиста енергия също бяха сред печелившите, тъй като скъпият петрол все повече измества фокуса върху алтернативни източници на енергия....'' Toва трябва да е знак за нашите политици- да не спят, а да попитат БАН за разработките на метановото находище в нашата изключителна икономическа зона. България трябва да направи промишлено разработване на това находище, след като то може да ни осигури заместване на руския газ и приходи в размер на около 407 години БВП на България. Кирил петков да не се прави на ощипана мома- ясно е, че с въпросната дипломна работа ''как се създава модна линия'' от Харвард, си няма идея нито от публична, нито от държавна администрация, да не говорим- от енергетика или макро- и микроикономика,но поне да започне да пита за тази разработка. Две години стоя белия кораб, който извършваше научните изследвания, в нашите териториални води, а резултатите от изследванията са в БАН. Кога, ако не сега, е времето България да си извоюва без война своята енергийна независимост....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Петролът продължава да поскъпва, като цената на двата водещи сорта напредва с по около 4% ==> Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
аха и как ги трият тия ръстовове оня ден триха ,вчера триха ,днеска пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още