IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна може да доведе до световна продоволствена криза

Държавите от Близкия изток и някои страни в Африка и Азия ще са най-силно засегнати

17:46 | 10.03.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Войната в Украйна може да доведе до световна продоволствена криза, която ще засегне най-тежко Близкия изток и редица страни в Африка и Азия заради блокирания износ на зърнени култури и торове. За това предупреждава компанията Yara International, която развива дейност в повече от 60 страни.

BBC посочва, че освен че е основен производител на газ, който се използва в производството на торове, една четвърт от ключовите нутриенти, използвани в европейското производство на храни, идват от Русия.

Цените на пшеницата се повишават с над 50% на борсата в Чикаго от началото на инвазията, тъй като Русия и Украйна произвеждат около 30% от световната пшеница. Европейската мелничарска пшеница достигна рекордна цена от 406 евро на тон в Париж в края на миналата седмица.

Поскъпват и другите зърнени култури. Цените на царевицата нарастват с почти 10 на сто след руската инвазия в Украйна. Средната глобална хранителна инфлация достигна 7,8% през януари, най-високото ниво от седем години, според данните на Международния валутен фонд (МВФ).

Удар по уязвими страни

Много уязвими страни, някои от които вече страдат от последиците от войни или природни бедствия, разчитат на износ на храни както от Русия, така и от Украйна. Тази зависимост обхваща няколко култури, основно пшеница, царевица и слънчогледово олио.

Египет е водещ купувач на пшеница от Украйна, като износът от черноморската страна за северноафриканската възлиза на над 2,3 млрд. долара за периода 2016-2020 г., според данни на Comtrade. На второ място е Индонезия с 2,2 млрд. долара, следвана от Бангладеш с 1,5 млрд. долара. В топ 10 попадат още Филипините, Мароко, Тайланд, Тунис, Южна Корея, Турция и Индия.

Най-големият купувач на царевица от Украйна е Китай (3,3 млрд. долара за периода 2016-2020 г.). На второ място е Египет с 2,3 млрд. долара, а на трето – Нидерландия с 2,27 млрд. долара. В топ 10 на купувачите на царевица от Украйна са още Испания, Италия, Иран, Турция, Израел, Португалия, Германия.

Най-големият купувач на пшеница от Русия е Египет (7,4 млрд. долара за периода 2016-2020 г.), следват Турция с почти 5 млрд. долара и Бангладеш с 1,9 млрд. долара. В топ 10 попадат Судан, Нигерия, Азербайджан, Йемен, Виетнам, ОАЕ, Танзания.

Топ дестинация за износ на царевица от Русия е Иран с 926,5 млн. долара за периода 2016-2020 г., на второ място е Турция със 742,23 млн. долара, а на трето – Южна Корея с 511,7 млн. долара. В топ 10 влизат още Виетнам, Ливан, Нидерландия, Япония, Латвия, Грузия и Гърция.

Продоволствена несигурност

Правителството на Украйна междувременно забрани износа на ръж, ечемик, елда, просо, захар, сол и месо до края на тази година. Това предвижда резолюция на кабинета на страната, публикувана в сряда, предава Ройтерс.

„Конфликтът е основен двигател на глада и продоволствената несигурност в света“, коментира в изявление изпълнителният директор на Световната продовоствена програма на ООН (WFP) Дейвид Бийзли. „Черноморският басейн е една от най-важните зони в света за производство на зърнени култури и въздействието на конфликта върху продоволствената сигурност вероятно ще се усети отвъд границите на Украйна, особено върху най-бедните в развиващите се страни“, допълва Бийзли.

Според Министерството на търговията на САЩ в Украйна се намират 25% от известните в света плодородни черноземни почви. Ефектът от прекъсванията в доставките на пшеница ще допринесе за кризата с разходите за живот.

„Прекъсването на потока на зърно от Черноморския регион ще повиши цените и ще добави допълнителен тласък на инфлацията на храните в момент, когато неговата достъпност е проблем в целия свят, както и след икономическите щети, причинени от пандемията от Covid-19“, посочва още Дейвид Бийзли в изявлението си.

Това ще се отрази на усилията на Световната продоволствена програма да доставя храна на районите с най-тежки нужди. Програмата получава 50% от зърното, което дистрибутира, от зоната Украйна-Русия. Това ще окаже драматично въздействие върху разходите за храна, транспортните разходи, петрола и горивото, предупреждават от ООН.

WFP предупреждава, че 811 млн. души си лягат гладни всяка вечер по света. Броят на хората, които се изправят пред остра продоволствена несигурност, се увеличава от 135 млн. души на 283 млн. души от 2019 г. насам като следствие от пандемията. Броят им се очаква да се увеличи с още 45 млн. души тази година.

Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
Alx
преди 2 години
Определено нивото на журналистиката ни дори в подобни интернет страници които се очаква да са малко по "нормални" се е превърнало в просто жалко. От заглавието излиза че цялата планета разчита на Русия и Украйна да има зърно, и понеже и бизнесмените са ни *** като журналистите "утре" ще сме свидетели на поредната спекула. Следващата новина: Зърното гони цената на краставиците/бензина. А реалността е че има зърно и бензин има колко щеш, а мазетата им са пълни с тоалетна хартия още от началото на пандемията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Напълно си прав ! Още по времето на соца ги интересуваше единствено да правят оръжия и бомби... затова един автомобил като хората нямахме да не говорим за компютри ... съдомиялни и т.н. изобщо неща за хората. Мен лично изобщо не ме интересуваше броя на бомбите които са направили руснаците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
капацитетът на Русия ше задоволи и двата вида потребности ...споко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivan N.
преди 2 години
Много от компонентите при направата на торовете се използват и при създаването на взривни вещества във военната промишленост. Убеден съм, че приоритетите на Русия в момента не са насочени към хранително - вкусовата промишленост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Така излиза , а от тая година пък Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
мдаам , целия свят украйна го хранеше ... преди "войната" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Мигленче, у вас нутриенти ли консумирате, а суплементирате ли с нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 2 години
оказа се че бензиностанция с калпави ракети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
ха така! уж беше бензиностанци с ракети, а тя каква стана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 2 години
пуснете я тази статия още 50 пъти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още