IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът може да служи на много господари във войната в Украйна

Криптовалутите се доказват като аполитично средство, което успява да остане вярно на себе си

13:05 | 11.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът намери призванието си: докато украинците са изправени пред растящо насилие от ръцете на руските сили, водещата световна криптовалута се превърна в ключов начин да се заобиколят централизираните финансови системи, да съхранява стойност и да се набират средства на фона на разразяващото се хуманитарното бедствие, пише колумнистът Тим Кълпан за Bloomberg.

На фона на санкциите срещу – по думите на Вашингтон – „руски елити и членовете на техните семейства“ се чуха притеснения, че съмнителната същност на криптовалутите като биткойна би могла да позволи на президента Владимир Путин и неговите приятели да избегнат тези забрани.

Сенатор Елезабет Уорън бе една от тези, които изразиха безпокойството си, призовавайки министерството на финансите да обясни как ще действа. Тя обаче няма за какво да се притеснява. Американското правоприлагане вече се е доказало като доста умело в проследяването на криптоконтрабандисти и залавянето на злодеи.

Миналогодишното хакване на Colonial Pipeline Co. Се оказа златна възможност за Федералното бюро за разследване (ФБР). След като заключиха и криптираха операционните файлове на оператора на тръбопроводи, извършителите поискаха плащане в биткойни. И го получиха. Но също така и оставиха дигитална следа, която разследващите проследиха. Всяка трансакция е свързана с първоначален и получаващ портфейл, като също така се съхранява публично в блокчейн мрежата. В рамките на месец американското министерство на правосъдието си върна почти целия откуп от 63,7 биткойна, тогава на стойност 2,3 млн. долара.

Доколкото става въпрос за финансови трансакции, биткойнът е доста прозрачен. Необходимо е малко допълнително издирване, за да се установи собственикът на портфейл, но наличието на правила срещу пране на пари и такива за изясняване самоличността на притежател на даден портфейл означават, че повечето криптоборси по света имат бази данни, свързващи профили с конкретни хора.

Прибавете към това и относително слабата търговия с криптовалути в сравнение с обемите при фиатните пари като долар и евро и притеснени граждани като сенатор Уорън ще могат да са сигурни, че богатите олигарси няма лесно да могат да изкарат притежанията си от Русия.

Но това не означава, че не е невъзможно. По-малко популярните криптоалтернативи като монеро и DASH предлагат по-голяма анонимност, но имат и значително по-малка възвръщаемост и пазарна капитализация. Тази на монеро е едва 2,8 млрд. долара, като по данни на CoinMarketCap скорошната дневна активност възлиза на около 125 млн. долара. Използването на подобни валути за движение на пари „в сенките“ ще е значително предизвикателство.

И все пак, биткойнът и етерът са се доказали като спасение за хората в нужда. Търговията в украински гривни с двете криптовалути, както и със свързания с американския долар стейбълкойн тетер, достигна пик в дните преди инвазията, тъй като хората търсят сигурно и достъпно място за съхранение на спестяванията си.

Докато руските сили атакуват сгради и инфраструктура, достъпът до установените финансови системи, включително електронни плащания и банкомати, не може да бъде гарантиран. Но щом веднъж фиатните пари бъдат обърнати в криптовалути – на телефон или хардуерно устройство – тези пари могат да бъдат опазени на сигурно място.

За две седмици от началото на инвазията над 1,5 млн. украинци са напуснали страната само с малко багаж и дрехите на гърба си. Не е ясно колко от тях са обърнали парите си в криптовалути, но тези, които са го направили, могат да пренасят средствата през границата.

Руснаците междувременно също се опитват да запазят поне част от своето състояние на фона на поевтиняващата рубла и задаващия се икономически колапс. Може да се спори дали мерките, насочени срещу силните на деня във и около Кремъл, не са били насочени и срещу обикновените руснаци, така че съществуването на биткойна определено е спасение. Въпреки че първоначално не искаха да прилагат санкциите срещу свои потребители, защото това би било против причината за съществуването на криптовалутите, борсите по-късно заявиха, че ще приложат ограниченията за тези, за които се предполага, че се занимават със забранена дейност.

В дълга блог публикация основателят и главен изпълнителен директор на Binance Holdings Ltd. Джао Чанпън отбелязва, че борсата ще спазва наложените забрани, но няма да блокира руски потребители „на едро“, тъй като няма правото да го прави. Това – както и решението на Coinbase да замрази над 25 хил. портфейла – показва на международните регулатори, че вместо да е средство за незаконни трансакции, криптоиндустрията е готова и иска да действа като отговорна международна общност.

Трета област, където криптовалутите са се доказали като полезно средство по време на войната в Украйна, е финансирането на националната отбрана. Над 120 хил. индивидуални дигитални дарения на обща стойност 60 млн. долара са били получени от правителството в Киев и организации, предоставящи подкрепа за армията, показва доклад на аналитичната компания Elliptic Enterprises Ltd. По-важното е, че все повече доставчици приемат плащания в криптовалути като биткойн и етер, позволявайки на армията бързо да закупува стоки като горива, храни, бронежилетки, съобщи CoinDesk в понеделник, цитирайки заместник-министъра на дигиталната трансформация Алекс Борняков.

Незаменяемите монети (NFT) – братовчедите на криптовалутите, също се използват за набиране на военни облигации, отбелязва анализаторът Трунг Пан в скорошен материал за Bloomberg. Вместо да предлагат голяма доходност на купувачи на украински дълг, правителството може да раздава дигитални активи, които да могат да бъдат разменяни за неща като намалени цени за пътувания или произведения на изкуството.

Въпреки че има репутацията на Дивия запад на финансовата индустрия вече едно десетилетие, международната криптообщност е напът да покаже на света, че може да обслужва нуждите на различни актьори и да бъде аполитична сила към по-добро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Бит кой H
преди 2 години
Не DASH a Zcash е другата монета, предоставяща "пълна" анонимност на търговците. Иначе, много обективна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
хахаха, нали... още пра дядо ти правеше пендари за баба ти с биткоин....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Fast Money
преди 2 години
Хахаха, да дай им малко сол в раните. Всъщност форумът се успокои като обичайните заподозрени се преместиха да тролят в други секции. Типично балканска черта, на приказки всички много силни и ако зависи от тях ще победят руснаците за няма и два дни обаче жалко, че доктора и неговата агитка не и се бият наистина на фронта. Ех, мечти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Геро от Германия
преди 2 години
,, И все пак, биткойнът и етерът са се доказали като спасение за хората в нужда." Забележително т*** изказване като се има предвид, че най-големите дарения дойдоха именно от криптовалутите и инвеститори. По официални данни над 50 милиона долара до момента. Целият интелигентен свят видя с очите си как криптовалутите буквално спасяват човешки животи в момента, но дежурните хейтъри ще си продължат с добре познатата песен, въпреки че истината ще им извади очите. Г-н Балкански по скоро ще умре отколкото да си признае, че греши. Само да ви споделя, че администрацията на Байдън готви регулация на криптовалутите пък вие си чакайте до 4 години край на играта. Не е лесен животът на бедния хейтър, знам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
сложете едно... платена статия и като на такава махнете коментарите.... Редно е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още