IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша прехвърля въпроса с изтребителите на НАТО

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли всякакви предложения за изпращане на изтребители МиГ-29 в Украйна през Германия

17:33 | 09.03.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Полша предложи да изпрати своите изтребители МиГ-29 в американска база в Германия, за да може НАТО да реши какво да прави с тях, тъй като е под обществен натиск от Украйна да изпрати самолети на помощ във войната с Русия, предаде Bloomberg.

Правителството в Киев многократно призоваваше за повече изтребители за своите пилоти, поставяйки Полша в затруднена ситуация, тъй като тя се стреми да избегне въвличане в конфликта с Русия.

Сега правителството във Варшава избра да прехвърли въпроса на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Досега военният алианс е изключително предпазлив относно добавянето на изтребители към оръжията, които се изпращат в подкрепа на украинските военни. Русия вече предупреди, че това ще се разглежда като акт на пряка агресия от страна на членовете на НАТО.

"Става въпрос за осигуряване на известна прозрачност", заяви полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски в сряда по местно радио. "Не че Полша иска сама да взема решения, които могат да засегнат сигурността на НАТО. По същия начин другите членове на НАТО не трябва да вземат самостоятелно решения, които могат да засегнат непропорционално сигурността на Полша".

Полша също така заяви, че е готова да изпрати своите изтребители във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия само ако получи заместващи самолети от САЩ, а това е процес, който изисква множество стъпки във Вашингтон и на теория може да отнеме години.

Също днес германският канцлер Олаф Шолц отхвърли всякакви предложения за изпращане на изтребители МиГ-29 в Украйна през Германия.

"Трябва много внимателно да обмислим какво изпращаме в Украйна и със сигурност изтребителите не са част от това", каза Шолц пред репортери в Берлин по време на съвместна пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Държавите от НАТО – включително Полша, Германия и САЩ – многократно са обещавали да разглеждат атаката срещу един съюзник като атака срещу всички. Но Украйна не е част от НАТО, поради което страните не са склонни да ангажират сили след нахлуването на Русия.

Прякото ангажиране на НАТО в Украйна би рискувало значително да разшири войната. Американски и европейски представители изключиха възможността за създаване на зона, забранена за полети над Украйна, точно защото това би означавало противопоставяне и сваляне на руски самолети.

"Полша иска да действа в рамките на НАТО, а не едностранно", каза Якуб Кумох, помощник по външната политика на президента Анджей Дуда, пред местен телевизионен канал в сряда. "Офертата ни беше направена публично, така че ние също отговорихме публично."

Полша пое голяма тежест от изселването на хора от Украйна, докато бягат от конфликта, създавайки бежански центрове близо до границата и доставяйки хуманитарна помощ от международни организации.

Отказването от своите 28 самолета МИГ-29 ще остави полските въоръжени сили с 48 изтребителя F-16.

Във вторник Полша заяви, че незабавно ще предостави флота си от изтребители МиГ-29 на САЩ във военновъздушната база "Рамщайн". Пентагонът обаче заяви, че не е ясно дали има "съществена обосновка" за разполагането на полските изтребители, предназначени за Украйна, в американска военновъздушна база, като заяви, че подобно предложение поражда опасения за НАТО.

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници от НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е приемливо", каза в изявление говорителят на Пентагона Джон Кърби. "Перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна "буди сериозно безпокойство в целия алианс НАТО", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Само особено умствено надарен може да не направи разлика между близко и далечно разполагане на ракети. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 2 години
А, нямал нужда, така ли. Защо тогава реве че САЩ щели да разположат ракети в Украйна? За нищо не става Путин, най слабия руски лидер. Продаде се на американци и китайци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
тоя няма нужда да кара ракети в Куба ... те сами намират това което и където трябва по света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Путин що още от начало взе да заплашва с ядрена война? Защо като мъж не се сби с НАТО? Колкото до американците, защо Путин не прати войски до границите на САЩ като е мъж? Нали уж все бори американците, а всъщност в момента унищожава икономиките на Русия и ЕС. Започна война до границите на Русия и Европа. Хрушчов поне имаше тоооопки да закара ракети в Куба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ми американците що се дърпат тогаз ... ти май не си съвсем в час ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Смешната руска армия, която можела да победи НАТО, я е страх Запада да не прати няколко самолета хахаха Това ли е страшната мечка с кояти ни плашеха? Кво излезе, Русия без ядрени ракети е една регионална сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
САЩ: "Дайте да дадеме!" Полша: "Ето на, дайте!" САЩ: "Не бе, ние нямахме предвид толкова буквално!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Минава. Под килима, че и под пода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
поляците може да ги боядисат зелени и да кажат че не са техни !... просто зелени изтребители! ... това е тествано и минава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
хаха ... нема балами да вадят горещите картофи ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още