IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Пазарът на труда не може да поеме повече от 100 хил. украинци

Икономическата ситуацията не предразполага към инвестиции и разширяване на бизнеси, посочват от синдиката

08:13 | 10.03.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mongelli / Bloomberg</em></p>

Снимка: Mongelli / Bloomberg

В случай, че украинците в трудостпособна възраст, които влязат в страната в следващата седмица, надхвърлят 100 хиляди души, това би затруднило пазара на труда, тъй като в наличните свободни работни места са по-малко. Това каза главният експерт “Пазар на труда миграция и мобилност“ в КНСБ Атанаска Тодорова, цитирана от bTV.

По думите ѝ икономическата ситуацията, несигурността в страната и в света като цяло не предразполага към инвестиции и разширяване на бизнеси. Напротив, свидетели сме на затваряне на микро и малки бизнеси, дори и заради цените на енергията и горивата.

Припомняме, че в края на февруари, няколко дни след началото на войната в Украйна, председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев, заяви, че бизнесът у нас може да приеме поне 200 хил. работници, идващи от Украйна в нашата страна.

„Основна пречка пред украинските бежанци за намиране на работа у нас ще бъде разминаването между желаната и възможната заетост, защото предлаганите работни места не са в големите градове, където бежанците си представят да живеят, а са в по-малките“, казва още Тодорова. Като друг основен фактор, който ще затрудни позиционирането им на пазара на труда, ще бъде липсата на свободни места в детските заведения и училищата, които би трябвало да поемат децата им, допълват експертите. 

Няма нужда от промени в трудовото ни законодателство по отношение на трудовата миграция и трудовата мобилност за посрещането на бежанци от Украйна в България, заяви днес министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

В момента правителството и участници от всички министерства правят преглед дали има нужда от промени в законодателството и ако има – ще се предложат на Народното събрание. 

Министърът потвърди, че по-голямата част от пристигащите в България са майки с деца и заяви, че те ще могат да ползват медицински и социални услуги, настаняване в детски ясли и градини, като се мисли за решения във връзка с недостига на детски градини, който има у нас.

Бежанците от Украйна с доказан български произход нямат проблем да ползват всички услуги, които са и за български граждани.

Очаква се миграционният натиск към България да се увеличи, като към момента не е много сериозен – над 20 хиляди души са останали в България от преминалите над 30 хиляди, но се очаква той да стане по-сериозен с осигуряването на хуманитарни коридори, каза министърът на труда.

Очакванията са бежанците от Украйна в България да са около 300 хиляди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Дълбоко се съмнявам сто хиляди работоспособни украинци да се установят в България( от това число изключвам част от жените с малки деца и възрастни над 65 години)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Нали първо ги сметнахте 200хил.работни места? Сега 100? Или при вашите сметки където са 100 там са и 200.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още