IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът рязко поевтиня заради сигналите за възможно увеличение на добива от ОПЕК

Брент поевтинява с над 10% на фона на коментарите на посланика на ОАЕ в САЩ

20:40 | 09.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Петролните цени се понижават с по над 10%, след като посланикът на Обединените арабски емирства във Вашингтон заяви, че неговата страна „одобрява увеличеното на производството на петрол и ще апелират пред ОПЕК да се обмислят по-високи нива на добив“.

Цената на Брент се понижава с 10,24% до 114,9 долара за барел, докато тази на американския лек петрол West Texas Intermediate отчита спад от 9,60% до 111,8  долара за барел.

петрол петрол

Изявлението на Юсеф ал-Отайба представлява сериозно развитие по отношение на динамиката на петролните пазари. Преди това лидерите на ОАЕ и Саудитска Арабия – единствените членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за които се смята, че разполагат със свободен капацитет – отказаха да разговарят с американския президент Джо Байдън, който е искал да обсъдят ситуацията в Украйна и възможността за увеличение на добива.

Във вторник Байдън подписа указ за забрана на вноса на енергия от Русия и на нови инвестиции в руския енергиен сектор, което доведе до поскъпване на фючърсите върху WTI до 124 долара за барел.

петрол2 петрол2

ОПЕК увеличи производството си с 560 000 барела дневно през февруари, според ново проучване на S&P Platts, но Байдън призова картела да увеличи допълнително добива, за да облекчи пазарите.

Допълнително увеличаване на производството би представлявало нарушение на договореностите в рамките на ОПЕК, както и на гласуваните норми в пределите на по-широкия алианс ОПЕК+, където членува и Русия.

„ОАЕ са надежден и отговорен доставчик на енергия за световните пазари повече от 50 години и вярва, че стабилността на енергийните пазари е от голямо значение за глобалната икономика“, посочва от своя страна Юсеф ал-Отайба.

*Информацията е актуална към 20:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hazard
преди 1 година
ОАЕ щял да увеличи, щял да апелира, да обсъди ...абе кой го бръсне за слива то емирство ????И заради тия Бълнувания на тия мишоци, брента спадна със 10% ?????То бива белязани карти, ама хептен за *** ни взеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Hihooo
преди 2 години
Обединените арабски емирства заявиха, че ще призоват своите колеги от ОПЕК+ да увеличат добива на петрол по-бързо, драматичен обрат, който може да постави страната срещу други членове на алианса, воден от Саудитска Арабия и Русия.Ние подкрепяме увеличаването на производството и ще насърчаваме ОПЕК да обмисли по-високи нива на производство, каза Юсеф ал-Отайба, посланик на ОАЕ във Вашингтон, в изявление в сряда, което беше съобщено за първи път от Financial Times.ОАЕ не се консултираха с други членове на ОПЕК+, преди да направят коментарите, според човек, запознат с въпроса. И в първия знак, че предложението ще срещне съпротива, иракският петролен министър каза, че групата вече работи достатъчно.Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия няма незабавен отговор. Но изявлението изглежда вероятно ще съживи напрежението между двете държави от Персийския залив, традиционни съюзници, които въпреки това изпаднаха в ожесточен спор миналата година.Цените на петрола паднаха след новината и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства този ход, като каза, че подкрепата за по-високо производство е важно нещо за стабилизиране на глобалните енергийни пазари. Жизненоважно е да се уверите, че има изобилие от енергия по целия свят.Неохотен картелОрганизацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници досега се противопоставяха на призивите от Белия дом и други големи потребители на петрол да увеличат производството по-бързо, като твърдят, че скорошното покачване на цените до почти $140 за барел в Лондон се дължи по-скоро на геополитическо напрежение, отколкото на реален недостиг на доставки.Иракският министър на петрола Ихсан Абдул Джабар Исмаел се придържа към тази линия в сряда след коментарите на посланика на ОАЕ, заявявайки, че няма нужда да се променя курсът.Смятаме, че увеличенията, които ОПЕК+ има, са достатъчни, за да задоволят търсенето, каза той в телефонно интервю. "Допълнителните издания могат действително да навредят на пазара."На последната си среща картелът прекара само 13 минути в разглеждане на пазара, преди да реши да се придържа към плана си за постепенно увеличаване на производството. Не се обсъждаше основната причина за високите цени - инвазията на Русия в Украйна. Той се събира отново на 31 март.Всяко предложение за увеличаване на производството, особено ако се смята, че помага на западните държави в усилията им да се откажат от руския петрол, има потенциал да създаде напрежение в рамките на ОПЕК+. В разговор миналата седмица със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман президентът Владимир Путин осъди всякакви действия, насочени към политизиране на глобалните доставки на енергия.ОАЕ казват това, което Вашингтон иска да чуе, но Рияд и Москва ще решат на 31 март, каза Скот Модел, управляващ директор на Rapidan Energy Group, базиран във Вашингтон консултант. Ако ОАЕ се справят сами и увеличат производството, това ще разтърси единството на ОПЕК+, цена, която Абу Даби вероятно не желае да платиБла бла бла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още