IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият германски канцлер Шрьодер изненадващо пътува за Москва

Той иска да използва приятелството си с Путин, за да посредничи за мир

18:35 | 10.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шрьодер и съпругата му. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/RONALD WITTEK</em></p>

Шрьодер и съпругата му. Снимка:  EPA/RONALD WITTEK

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер осъществи изненадващо пътуване до Москва, за да се срещне с лидера на Кремъл Владимир Путин. Шрьодер иска да посредничи в конфликта в Украйна, съобщава информационният портал Politico. Той и Путин са близки приятели от години.

Според информация на Handelsblatt нито Федералното канцлерство, нито ръководството на социалдемократическата партия са били информирани за пътуването, а са разбрали от пресата. 

От седмици ръководството на партията критикува остро Шрьодер, а бившият канцлер дори е заплашен от изключване. Шрьодер работи като газов лобист за Путин от много години. Участва в управлението на енергийните компании Nord Stream 1 и 2, както и в петролната компания „Роснефт“, където е председател на надзорния съвет. Освен това Шрьодер ще заеме пост в надзорния съвет на „Газпром".

Ръководството на социалдемократите неколкократно призова бившия канцлер да се откаже от мандатите си и му постави ултиматум. „Часовникът тиктака", заяви партийният лидер Ларс Клингбайл.

В четвъртък Клингбайл и неговият съпредседател Саския Ескен, заедно с осем бивши лидери на социалдемократите, написаха и писмо до Шрьодер, в което го призовават да се дистанцира от Путин. „Действайте и казвайте ясни думи", изискват те в него.

Ръководителят на парламентарната група Ролф Мюцених определи писмото в четвъртък като "ясен сигнал". Все още няма отговор от бившия партиен лидер.

Местното сдружение на социалдемократите в Хайделберг вече е подало самостоятелно заявление за процедура по изключване от партията на Шрьодер, което в момента се разглежда. ГСДП също така изтри Шрьодер от онлайн галерията на предците.

Но не само в партията Шрьодер изпадна в немилост. Асоциацията за благосъстояние на работниците (Arbeiterwohlfahrt) отне наградата за мир "Хайнрих Алберц", която Шрьодер получи през 2005 г., футболният клуб „Борусия Дортмунд" отне почетното му членство, а град Хановер - почетното му гражданство.

Шрьодер осъди войната на Русия срещу Украйна, но запази добрите си отношения с Путин. Пред доверени лица твърди, че смята себе си за прав, а всички останали грешали. Твърди се, че 77-годишният Шрьодер оставя без отговор обажданията от партията и от старите си другари.

Миналата събота съпругата му Сойон Шрьодер-Ким се изказа публично в Instagram и защити съпруга си в публикация. Тя била потресена от бързината, с която ръководството на социалдемократите, както и много граждански организации, подкрепят кампанията срещу съпруга ѝ, пише в публикацията си Сойон Шрьодер-Ким.

„Можете да бъдете сигурни, че каквото и да направи съпругът ми, за да помогне за прекратяването на войната, той ще го направи, независимо от ултиматумите на партията или други организации".

Шрьодер-Ким вече беше споменала съпруга си като възможен посредник по мира, но скоро след това изтри съответния пост. Сега Шрьодер действително е в Москва. Дали ще успее да промени нещо там, все още не е ясно.

Междувременно прокуратурата в германския град Хановер е поискала разследване срещу няколко души, сред които и Шрьодер, по подозрения за „престъпления срещу човечеството" заради връзките им с Русия, пише AFP. Бившият германски канцлер често е критикуван в родината си за връзките си с Русия и Владимир Путин.

Новият канцлер на Германия Олаф Шолц призова Шрьодер да напусне постовете си в "Газпром" и "Роснефт", коментирайки, че „не е правилно" да ги запази след началото на военната инвазия на Русия в Украйна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Шрьодер никога не е бил уважаван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
evtimvz
преди 2 години
Тези германци са страхотни демагози. Когато Шрьодер и Меркел се натискаха на Путин бяха най-уважаваните германци. Сега за един ден се завартяха- Много хора предвиждаха този резултата, но бабата беше най-влиятелният политик в света. Хак им е сега на германците, пък и на целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Разбира се, той не тръгва доброволно. Жилетката с експлозиви, дето са му сложили хич не е удобна, ама някой трябва да пожертват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
То явно са спрели, щом ще ходи, другото което е - целият му персонал го напусна предната седмицата, вероятно нещата не са розови за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Парите да, а не шумата, която сега се чудят какво да я правят... Тази война може да се окаже благодат в това отношение - да върне парите в естественото им количество и състояние. А като странични ефекти - да ни излекува от ковид схемите и зелената треска.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Lemon's
преди 2 години
Шрьодер е голям политик и посредник, когато говорят парите и то в големи количества...И в Германия ги има ето, не мислете, че са само нашите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Някакви мишки, дето никой не ги е чувал, ще изключват този държавник, направил толкова много за Германия? Благодарение на него и сега немците ползват евтин газ. Когато имаше на запад политици като Шрьодер, светът не трепереше от страх от ядрена война !!! Но те си отидоха, дойдоха някакви арогантни б0kлуци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Посредничество за мир ли? По-скоро ще търси убежище :-) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
Какво посредничество за мир? Това е все едно да посредничиш за мир с нацистисе, когато Червената армия е в предградията на Берлин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още