IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Варна" дължи 37,5 млн. лева на "Булгаргаз"

Централата е вторият по големина длъжник на газовото дружество

13:32 | 11.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg LP

Към 8 март ТЕЦ "Варна" дължи 37,5 млн. лева на "Булгаргаз" за доставен газ, резервиран капацитет и неустойки по забава, пише енергийният министър Александър Николов в отговор до депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Питането беше породено по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика, по време на която Николов коментира, че централата е вторият по големина длъжник на газовото дружество.

Тогава енергийният министър не можа да даде информация за конкретния размер на дължимите суми.

Задълженията са натрупани в периода 1 януари - 28 февруари, като основната причина за тях е неизпълнение на задълженията по договора за доставка на газ. Николов уверява, че "Булгаргаз" ще вземе всички предвидени в закона мерки за събиране на вземания, включително запор на сметки на длъжника, подаване на искове и изпълнителни производства.

"Топлофикация София" е най-големият длъжник на "Булгаргаз", като задълженията ù доближават 1 млрд. лева. Основната част от тях са изкупени от Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е "Булгаргаз", за да бъде гарантирана финансовата стабилност на обществения доставчик на природен газ в страната.

В края на октомври 2021 г., когато беше подготвяна поредната цесия за просрочени задължения на "Топлофикация София", тогавашният ръководител на БЕХ Валентин Николов заяви, че холдингът е готов да придобие общинското дружество, за да подобри начина на управлението му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още