IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василев: Без ресорно министерство няма и намерение за развитие на БФБ

С "нано" размер на българската борса и без ресорно министерство можем да си фантазираме за фючърси и опции, коментира финансистът

17:48 | 11.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg

Българският капиталов пазар е с „нано“ размер на световната карта. Новото коалиционно правителство не дава никакви сигнали, че забелязва и желае развитието на борсата в България, а липсата на ресорно министерство показва, че няма и намерение да се направи нещо в тази връзка. Това каза Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Проблемите може да са много, но един от тях е, че след 2005 година нашият небанков финансов сектор няма свое министерство. Нито едно министерство не припознава този сектор като свой и съответно няма никакво намерение да направи нищо за него през следващите сто години. Казвам го много крайно и категорично", заяви финансистът.

Според него за бранша няма никакво значение дали годината е 2008, 2018 или 2022 г. „Нямаме ресорно министерство. Не казвам, че финансовите министри са лоши като министри, но по отношение на капиталовите пазари не знаят, че те съществуват", коментира Василев.

Бившият икономически министър е на мнение, че има държавни предприятия, които са подходящи за българската борса.

„Мерките, които предлагам, за съживяване на Българската фондова борса са същите, каквито предлагам от половината от своята кариера и със същата безнадеждност, че някога ще бъдат изпълнени, каза финансистът. – В момента думата приватизация е забранена. Никой няма намерение да приватизира дори и един гвоздей. Има държавни предприятия, които са подходящи за българската борса – цялата държавна енергетика, банка и някои други. Ще излязат ли на борсата - не знам.“

"Впечатлен съм от думите на транспортния министър, че БДЖ ще бъде листвана на борсата през 2024 година. Изключително ще го подкрепям, ако успее да го направи“, даде като добър пример намерението на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев да предложи акции на държавната компания на европейските борси.

Николай Василев е категоричен, че „никой нищо не прави в държавата да подпомогне някои частни компании, някои от които бяха делиствани – телекоми, банки, индустриални предприятия, както и нови компании, да бъдат листвани на борсата".

По думите му с "нано" размер на българската борса и без министерство можем да си фантазираме за фючърси и опции.

Николай Василев е убеден, че няма нужда от българска държавна банка и визира Българската банка за развитие. Той настоява неин миноритарен дял да отиде на борсата. „Ще отиде ли – не, разбира се", посочи финансистът.

Кога ще има клирингова къща, свързана с търговията на БФБ? Достатъчен ли е BEAM пазарът за новосъздаваните компании? Какви са настроенията на инвеститорите на капиталовите пазари? В кои сектори ще се усети негативното влияние на войната в Украйна? Ще печели ли военно-промишленият комплекс и след войната? По какъв начин печатането на пари ще се отрази на лихвите и инфлацията? Трябва ли при рецесия да се вдигат лихвите и как това ще се отрази на държавите с дългове?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
dnp_m
преди 2 години
И къде беше в последните 15 години. Сега ли се сети за бфб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
pjc50313869
преди 2 години
А ти като беше министър какво направи?!? Нали беше във властта, как работи за развитието на БФБ, че нещо не си спомням? Лесно е отстрани все да хейтиш, ама е нагло да го правиш като си бил там и ти нищо не си направил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още