IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от рецесия се увеличава и инвеститорите трябва да се подготвят

Миннодобивният сектор и енергетиката са единствените сектори, които издържат на разгрома на пазарите досега

16:08 | 12.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Началото на годината е едно от най-лошите за пазарите в историята. Пазарни катаклизми обаче тепърва предстоят.

Натрупват се зловещи признаци, че се задават сътресения, тъй като ключови индикатори сочат към потенциална рецесия. Това може да задълбочи пазарния разгром, предизвикан от Федералния резерв и промяната на политиката на централните банки и войната в Украйна, пише Bloomberg.

Кривата на доходността на американските държавни облигации се почти достигна инверсия - ситуация, когато краткосрочните лихвени проценти надвишават дългосрочните, което много често предшества спад. В Европа енергийните разходи се увеличават до безпрецедентни нива, тъй като санкциите срещу Русия изострят ситуацията на пазарите на суровини.

„С течение на времето трите най-големи фактора, които са склонни да докарат американската икономика до рецесия, са обърната крива на доходността, някакъв вид шок в цените на суровините или затягане на паричната политика на Фед“, коментира Ед Клисолд, главен американски стратег в Ned Davis Research. "В момента изглежда има потенциал и трите да се случат едновременно“, допълва той.

Цените на храните вече минаха нива, при които в миналото са причинявали сериозни вълнения. Русия и Украйна заедно съставляват почти 30% от световния износ на пшеница и 16% - на царевица, според UBS Global Wealth Management, което само увеличава рисковете.

Междувременно Фед е малко вероятно да се намеси, за да предотврати разпродажбите, според Джордж Саравелос, глобален ръководител валутни изследвания в Deutsche Bank. Това е така, защото основната причина за настоящия скок на инфлацията е шок в предлагането, което прави методите за борба със спадовете през последните 30 години безполезни.

Вероятността от рецесия в САЩ през следващата година достига 35%, според икономистите от Goldman Sachs Group Inc., които намалиха прогнозите за растежа на страната заради покачващите се цени на петрола и последиците от войната в Украйна. Bank of America Corp. заяви, че рискът от икономически спад е нисък засега, но е по-висок през следващата година.

С рязко и широко разпространено икономическо забавяне, което се очертава на хоризонта, инвеститорите трябва да се подготвят.

Бягство от Европа

Годината започна с бичи залози на европейските пазари на акции, но това вече е история. Рекордната инфлация, изненадващият обрат в политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) и таката на Владимир Путин срещу Украйна промениха всичко. Масовото оттегляне от акциите в региона е в разгара си.

Стратезите виждат Стария континент като най-изложен на рискове, произтичащи от войната, не на последно място поради географската му близост и енергийната му зависимост от Русия.

„За еврозоната има голяма вероятност от рецесия, ако ситуацията не се нормализира бързо“, казва Кристоф Баро, главен икономист в Market Securities LLP в Париж. Рисковете включват шока на доверието от войната, удара върху потреблението на домакинствата от по-високите цени на храните и енергията и засилените прекъсвания на веригата на доставки, причинени от конфликта.

Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
dikens15
преди 2 години
Минус 1000 социални точки за това изказване. Китайската Комунистическа Партия ви уведомява, че при повторно нарушение достъпът ви до банковите ви сметки и социалните ви привилегии ще бъде отрязан.Между другото от вчера Партията-майка ви дава разрешение да имате второ дете, в знак на благодарност може да целунете портрета на Си Дзинпин, окачен над брачното ви ложе в стаята. PS. Между другото рецесия не се измерва в проценти. А също така не е рецесия, когато цените скачат, нарича се инфлация и тя има процентно и количествено измерение. Доста си некомпетентен и заблуден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Работи и в момента с друг сорт. Стига писа глупости и то с големи букви. Най-много и ние да я национализираме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Още не е започнала напълно. Когато рецесията настъпи, ще има намаляване на икономическата дейност, спад дори срив на цените на петрола с последващ фалит на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 2 години
Виждам, че ти е неприятно да четеш написаното....То е жестоката истина за агонията на една умираща империя каквато е САЩ и раждането на една нова ПОДНЕБЕСНА ИМПЕРИЯ - каквато е Китай. .... Тези са като валяк.....Мачкат всички...... НЯМАТ СПИРАНЕ!!!! Мръсни китайски комунисти!!! А НИЕ БЪЛГАРИТЕ??? След като на 10.03.2022 год. Путин национализира международните компании ЛУКОЙЛ , ГАЗПРОМ , РОСНЕФТ .... над главите ни надвисна опасност от спирането на работата на рафинерията ЛУКОЙЛ - БЪЛГАРИЯ!!!! Собствениците й от Амстердам са поставени пред делимата - ДА Я НАРЕЖАТ ЗА СКРАП ИЛИ ДА Я ПРЕНАСТРОЯТ ЗА РАБОТА НА ДРУГ СОРТ ПЕТРОЛ РАЗЛИЧЕН ОТ СОРТ "УРАЛ" С КОЙТО СЕ РАБОТИ В МОМЕНТА..... НА ТЯХНО МЕСТО СИГУРНО БИХ Я НАРЯЗЪЛ , ЗАЩОТО ПРЕНАСТРОЙКАТА НА ДРУГ СОРТ ПЕТРОЛ ОЗНАЧАВА ТВЪРДИ И ДЪЛГОСРОЧНИ ДОСТАВКИ ОТ НЕЯСЕН ЗА СЕГА ТАКЪВ ИЗТОЧНИК !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Ти може и да си содомит, говори за себе си ако обичаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
крас
преди 2 години
РЕЦЕСИЯТА В САЩ ГОНИ 35% !!!!!!!! Цените на горивата за месец са скочили ДВОЙНО!!Тези във война ли са или в процес на разпад на една империя със всички произтичащи от това за света последици???? РАЗПАДА НА ВСЯКА ЕДНА ИМПЕРИЯ ВИНАГИ СЕ ПРЕДШЕСТВА ОТ ДУХОВЕН РАЗПАД !!!! Изпод руините на миналото се раждат нови империи, каквато е ПОДНЕБЕСНАТА. Дълбоко в нея са заложени принципите на КОНФУЦИЙ изграждащи здрава ДЪРЖАВА със система в която най малката здрава клетка е СЕМЕЙСТВОТО!!! Живеем в Содом и Гомор...... НЕ НИ ЧАКА НИЩО ДОБРО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още