IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще преразгледа регулаторната рамка за криптоактивите

В сектора се появиха опасения, че нова мярка може на практика да забрани ключови цифрови валути в Европа, включително биткойна и етера

15:41 | 13.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Комисия на Европейския парламент ще гласува в понеделник нова регулаторна рамка за криптоактивите. Тя може да ускори приемането на мярка, която според представители на сектора може на практика да забрани ключови цифрови валути в Европа, включително биткойна и етера.

Криптоактивите, издадени и/или търгувани в ЕС, "трябва да отговарят на минимални стандарти за екологична устойчивост и да създадат и поддържат поетапен план за внедряване, за да гарантират съответствие" с тези изисквания, пише в окончателния проект на закона, наречен MiCa, до който Bloomberg е получил достъп. Комисията по икономически и парични въпроси ще гласува законопроекта в понеделник.

Позоваването на минимална устойчивост, както и изискванията за внедряване изглежда са промени в последния момент, въведени за ограничаване или забрана на използването на цифрови валути, работещи по т. нар. консенсусен механизъм "доказателство за работа", например биткойн и етер.

Доказателството за работа е един от основните консенсусни механизми, управляващи блокчейна на биткойна. Миньорите на биткойн добавят компютърна мощност в мрежата, която осигурява и обработва блокчейна, и са възнаградени за своя принос с биткойни.

По-ранен вариант на законопроекта не споменава концепция за протокол за доказване на работа, написа в Twitter в началото на миналата седмица депутатът от ЕС и криптоексперт Щефан Бергер от германската Християндемократическа партия. Притеснявайки се дали новият, по-строг проектозакон няма да бъде де факто забрана на биткойна, някои ръководители на компании от сектора изразиха опасенията си в Twitter в събота.

"Ние от Ledger винаги ще защитаваме свободата и самоконтрола, особено в задния си двор. Призоваваме всички вас да се свържете с вашия представител в Европейския парламент и да ги уведомите, че се противопоставяте на забраната на биткойн в Европа", написа в профила си в Twitter Паскал Готие, главен изпълнителен директор на Ledger, един от най-големите доставчици на криптопортфейли в света.

"Тъй като няма начин #bitcoin да може да приложи план за внедряване на POW ("доказателство за работа" - бел. ред.), това ще засегне и #BTC (биткойна)", написа също в Twitter Патрик Хансен, ръководител на стратегията на фирмата за криптопортфейли Unstoppable Finance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Бит кой H
преди 2 години
Коментар 5 е до ком. 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Бит кой H
преди 2 години
Като изключим последното изречение, съм съгласен с всичко, което си написал. Урсула НЕможе да се противопостави на централните банки, чиято крайна цел е да наложат cbdc глобално. Хората бсе още не осъзнават какво ще им отнеме този стейбълкойн. Когато това се случи, ще има масови протести в целия цивилизован свят. Така се раждат революциите. Освен, ако не е твърде късно, защото както казва проф. Вацев "...след 6 месеца хладилника побеждава телевизора".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
hristok
преди 2 години
Прав си, наистина искат да ограничат демокрацията и свободния пазар. Нещо което противоречи с политиката им, дрън дрън. Когато стане въпрос за пари, може да се види истинското лице на ЕС и смешната им демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Човеченце малко (в пряк и преносен смисъл), май бъркаш свободата и свободията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Това ли ви е "свободният свят"? "Екологична устойчивост" вие майтапите ли сте? Опитвате се да ОГРАБИТЕ хората не само чрез брутална инфлация, но като им отрежете достъпът до активи, които могат да защитят парите им... Интересно - как ще забраните на хората да притежават криптовалути и да си ги обменят? Как ще ловите който прави това? Следващата стъпка какво ще е - да забраните и златото, щото и неговият добив не е "екологически устойчив"? Все повече си мечтая да видя как урсулата се люля на въжето !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още